Sudan’da ordu ile paramiliter Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında 15 Nisan 2023’te başlayan kanlı çatışmalar üçüncü yılına girdi. Savaşın yıkıcı etkileri artık sadece ülke sınırlarıyla sınırlı değil; bölgesel istikrarsızlık riskini de artırıyor.
Birleşmiş Milletler Uluslararası Göç Örgütü (IOM), çatışmaların daha büyük bir insani ve jeopolitik krize dönüşmemesi için "acil ve küresel düzeyde koordineli bir eylem" çağrısı yaptı.
Sudan'da Kriz Derinleşiyor: BM'den Uluslararası Topluma Çağrı
IOM’nin paylaştığı son verilere göre:
- 11,3 milyon kişi iç göçe maruz kaldı
- 3,9 milyon kişi komşu ülkelere sığındı
- 30 milyondan fazla insan temel insani yardıma muhtaç durumda
- Bu sayının 16 milyonunu çocuklar oluşturuyor
Bu veriler, Sudan’daki savaşın dünyanın en büyük yerinden edilme krizi haline geldiğini ortaya koyuyor.
Çatışmaların sürdüğü iki yılı aşkın sürede:
- Ülkenin büyük kısmında altyapı yok oldu
- Sağlık ve eğitim hizmetleri çöktü
- Ekonomik faaliyetler durma noktasına geldi
- Açlık ve hastalık her geçen gün daha fazla can alıyor
IOM Genel Direktörü Amy Pope, “Sudan uçurumun kenarında. İnsanların umutları, hayalleri açlık ve şiddetle paramparça oluyor” diyerek durumun vahametini gözler önüne serdi.
BM: Sudan Halkı Unutulmamalı
Sudan’da en çetin çatışmalar, ülkenin batısındaki Darfur bölgesinde yoğunlaşıyor. HDK, beş eyaletten oluşan Darfur’un dördünü ele geçirmiş durumda ve son kale olan Kuzey Darfur’un başkenti Faşir’i bir yıldır kuşatma altında tutuyor.
Ordu ve müttefikleri hâlen şehri savunmaya çalışıyor. Bu durum, bölgedeki sivillerin hayati tehlike altında olduğu anlamına geliyor.
BM, Sudan halkının unutulmaması ve insanların güvenli şekilde geri dönebileceği koşulların oluşturulması için uzun vadeli yatırım çağrısı yaptı. Uluslararası toplumdan somut adımlar atması isteniyor.
Amy Pope, bu konuda net konuştu: Sudan halkının daha fazla beklemeye tahammülü kalmadı. Dünya, onların unutulmadığını göstermeli.