Birleşmiş Milletler (BM) Uluslararası Bağımsız Suriye Araştırma Komisyonu, Esed rejiminin düşmesiyle ilgili, "Son 14 yıldır tarifsiz acılara maruz kalan Suriye halkı için yeni bir başlangıç" ifadelerini kullandı.
Esed Rejiminin Sonu
Muhaliflerin Şam’ı ele geçirmesi ve Sednaya Hapishanesi'ndeki siyasi tutukluların serbest bırakılmasıyla birlikte, Suriye halkı için tarihi bir dönemece girildi. BM’nin açıklamasında, bu gelişmelerin insan hakları ve adaletin yeniden tesis edilmesi için önemli bir adım olduğu vurgulandı. Komisyon, “Suriyelilerin, kendi isteklerine dayalı, insan onurunu koruyan bir geleceğe yönelmesi gerekiyor” dedi.
Komisyon, yıllardır zulüm ve işkenceyle anılan Sednaya Hapishanesi’nin kapılarının açıldığını, binlerce kişinin özgürlüğüne kavuştuğunu belirtti. Bu gelişmenin, kayıp yakınlarını umutlandırması gerektiği ifade edildi. Başkan Paulo Pinheiro, “Sednaya’nın duvarları ardında yaşanan vahşetin tekrar etmemesi için tüm önlemler alınmalı” dedi.
Baas Rejiminin Çöküşü
27 Kasım’da yoğunlaşan çatışmalar sonrası, 7 Aralık’ta muhalif grupların Şam’da kontrolü ele geçirmesiyle Baas rejimi çöktü. Rejim lideri Beşşar Esed’in başkenti terk ettiği bildirildi. Türkiye sınırına yakın bölgelerde Suriye Milli Ordusu, PKK/YPG işgalindeki Tel Rıfat’ı ele geçirerek Münbiç'e yöneldi.
BM, tüm tarafları insan haklarına saygıya ve bağımsız denetim mekanizmalarına erişim sağlamaya çağırdı.