IAM yetkilileri, sosyal medya platformu X üzerinden yaptıkları açıklamada, Boeing’in "yüzde 30 zam, performans primi ve emeklilik yardımlarının iyileştirilmesi" teklifinin yöneticilerle önceden görüşülmeden doğrudan işçilere ve medyaya duyurulmasına eleştiride bulundu.
Açıklamada, bu yaklaşımın müzakere sürecine "açık bir saygısızlık" olduğuna dikkat çekildi. IAM, işçilerle yeterli bir görüşme süresi tanınmadığını belirterek, teklifin 27 Eylül’de oylamaya sunulacak olmasının yeterli olmadığını savundu.
BOEING İŞÇİLERİ GREVDE
Boeing işçileri, 13 Eylül’de gerçekleştirilen oylamada şirkete ait zam teklifinin yüzde 40’ın altında kalması nedeniyle grev kararı almıştı. Boeing, bu grev kararının ardından "yeni bir anlaşmaya varmak için masaya dönmeye hazırız" şeklinde bir açıklama yapmıştı.
TARİHİ GREVLERİN EKONOMİK ETKİLERİ
Boeing, 2008’de gerçekleşen grevin şirkete günlük yaklaşık 100 milyon dolara mal olduğunu hatırlatırken, o dönemden bu yana en uzun grev olarak kayıtlara geçen 1995’teki 10 haftalık grevden daha da uzun sürede olduğu vurgulanıyor. Ayrıca, Boeing’in şu anda 2008’deki durumundan çok daha kötü bir mali tabloyla karşı karşıya olduğu ifade ediliyor.
Şirket, en çok satan uçağı "737 Max" modelinin 2018’de Endonezya ve 2019’da Etiyopya’da yaşadığı kazalardan dolayı 27 milyar dolar kaybetti. Gelirlerinin azalmasına ve borçlarının artmasına rağmen Boeing’in 500 milyar dolardan fazla değer biçilen büyük bir sipariş birikimine sahip olduğu vurgulanıyor.