Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü yüzde 3,25 değer kaybederek 9.351,22 puandan tamamladı.
BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 314,56 puan azaldı, toplam işlem hacmi 95 milyar lira oldu.
Bankacılık endeksi yüzde 4,58, holding endeksi yüzde 3,56 değer kaybetti.
Tüm sektör endeksleri gerilerken, en çok kaybettiren yüzde 5,77 ile madencilik oldu.
KÜRESEL PİYASALARDA SON DURUM
Uluslararası piyasalarda saat 18.20 itibarıyla avro/dolar paritesi 1,1070, sterlin/dolar paritesi 1,3280 ve dolar/yen paritesi 143,60 düzeyinde seyrediyor.
Küresel piyasalarda, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell'ın açıklamalarının ABD'de ekonominin "yumuşak iniş" yapabileceği beklentilerini desteklemesi risk iştahını beslese de Avrupa'da resesyon endişelerinin güçlenmeye devam etmesi piyasaların yön bulmasını zorlaştırıyor.
Dünya genelinde enflasyonla mücadelede sona yaklaşılırken, ekonomilerin resesyona girmeden bu süreci atlatıp atlatamayacağı sorusu gündemdeki yerini koruyor.
Analistler, yarın yurt içinde ihracat rakamları, yurt dışında ise ABD'de ADP özel sektör istihdamı ve Avro Bölgesi'nde işsizlik oranının takip edileceğini belirterek, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 9.300 ve 9.200 puanın destek, 9.500 ve 9.600 seviyelerinin direnç konumunda olduğunu kaydetti.
BORSADAKİ DÜŞÜŞÜN SEBEBİ NE?
Borsa İstanbul’daki düşüşün sebebi olarak birçok neden gösteriliyor. Yüksek seyreden mevduat faizi bunlardan biri olarak gösterilirken, küresel piyasalarda ABD seçimleri ile enflasyonla mücadelenin resesyonla sonuçlanıp, sonuçlanmayacağına yönelik bekleyiş bir başka neden olarak gösteriliyor.
Öte yandan Orta Doğu’da yaşanan jeopolitik gerilimler de küresel piyasalarda risk iştahını baskılayıcı unsurlardan biri olarak öne çıkıyor.
Mavi hatta yaşanan İsrail-Lübnan gerginliği yeni bir boyuta taşındı. İsrail ordusu yaptığı açıklamada, Lübnan'ın güneyine "karadan işgal girişimi" kapsamında düzenlenen saldırılara ilişkin görüntüleri paylaşmıştı.
İsrail’in Lübnan’a yönelik karadan işgal açıklaması Orta Doğu’da savaş riskini arttırırken bu durum yerel ve küresel piyasaları da etkiledi.
REUTERS, YÜZLERCE LÜBNANLININ TÜRKİYE'YE GELDİĞİNİ YAZDI
Öte yandan Reuters’ın İsrail'in hava saldırılarından kaçan yüzlerce Lübnan vatandaşının İstanbul'a geldiği yönündeki haberinin de bu durumun etkileyenleri arasında olduğu belirtiliyor.
Reuters haberinde bölgeden gelen kişilerle yaptığı röportajlara da yer verdi.
Middle East Airlines'a ait bir uçakla İstanbul'a gelen 33 yaşındaki Beyrutlu Aref Arhad, “Lübnan'da durum çok kötü. Savaş dramatik bir şekilde artıyor ve Beyrut'ta çok sayıda bombalama olayı yaşanıyor. Bütün gece gökyüzünde uçuş seslerini duyuyoruz" dedi.
Lübnanlı bir gazeteci olan Lina Diab ise yaşadığı bölgenin hala güvenli olduğunu ancak önlem olarak ayrılmaya karar verdiğini söyledi. Diab, “Stresle yaşamak istemiyoruz, bu yüzden İstanbul'a gelmeyi, bir süre kalmayı ve neler olacağını izlemeyi tercih ediyorum. Umarım yakında Lübnan'a geri döneriz" ifadelerini kullandı.