Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna’nın 6 Nisan 1945’te Nazi işgalinden kurtuluşunun yıldönümü olan Şehir Günü, bu yıl da törenlerle kutlandı. Etkinliklerde, şehrin savunması için canlarını feda edenler saygıyla anıldı.
Anma programı, İkinci Dünya Savaşı’nda yaşamını yitirenlerin anısına dikilen Sönmeyen Ateş Anıtı’nda başladı. Katılımcılar, daha sonra Bosna Hersek’in ilk Cumhurbaşkanı Aliya İzetbegoviç’in de kabrinin bulunduğu Kovaçi Şehitliği’ne geçerek burada dualar etti.
Törene katılan Saraybosna Belediye Başkanı Predrag Puharic, yaptığı konuşmada Saraybosna’nın tarih boyunca özgürlüğe verdiği önemi vurgulayarak, şehrin her zaman bağımsızlık ve direnişin simgesi olduğunu söyledi.

6 Nisan, Saraybosna için hem hüzün hem de umut dolu anılarla yüklü. 6 Nisan 1941’de Nazi Almanyası tarafından bombalanan şehir, dört yıl süren işgalin ardından 6 Nisan 1945’te Yugoslavya ordusunun harekâtıyla kurtarıldı. Bu süreçte, 7 bin 92’si Yahudi olmak üzere toplam 10 bin 961 Saraybosnalı hayatını kaybetti.
Aynı tarih, yıllar sonra bir başka acıyla anılır oldu. 6 Nisan 1992’de başlayan Saraybosna Kuşatması, Avrupa’nın modern tarihinde en uzun süren kuşatma olarak kayıtlara geçti. Tam 1425 gün boyunca süren kuşatma sırasında şehir neredeyse her gün bombalandı. 11 bin 541 sivil yaşamını yitirdi, bunların 1601’i çocuktu. Kuşatma, yalnızca insan hayatını değil, şehrin tarihi, kültürel dokusunu ve altyapısını da ağır biçimde tahrip etti.