"Haberin İşçisi"
İstanbul
Orta şiddetli yağmur
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
38,0008 %0.05
41,7347 %0.1
3.692,40 % -0,49
2.988.898 %-4.855
İşçi Haber Dünya Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'nın savunmasında hayatını kaybedenler törenlerle anıldı

Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'nın savunmasında hayatını kaybedenler törenlerle anıldı

Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna’nın 6 Nisan 1945’te Nazi işgalinden kurtuluşunun yıldönümü olan Şehir Günü, bu yıl da törenlerle kutlandı. Etkinliklerde, şehrin savunması için canlarını feda edenler saygıyla anıldı.

Okunma Süresi: 2 dk

Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna’nın 6 Nisan 1945’te Nazi işgalinden kurtuluşunun yıldönümü olan Şehir Günü, bu yıl da törenlerle kutlandı. Etkinliklerde, şehrin savunması için canlarını feda edenler saygıyla anıldı.

Anma programı, İkinci Dünya Savaşı’nda yaşamını yitirenlerin anısına dikilen Sönmeyen Ateş Anıtı’nda başladı. Katılımcılar, daha sonra Bosna Hersek’in ilk Cumhurbaşkanı Aliya İzetbegoviç’in de kabrinin bulunduğu Kovaçi Şehitliği’ne geçerek burada dualar etti.

Törene katılan Saraybosna Belediye Başkanı Predrag Puharic, yaptığı konuşmada Saraybosna’nın tarih boyunca özgürlüğe verdiği önemi vurgulayarak, şehrin her zaman bağımsızlık ve direnişin simgesi olduğunu söyledi.

6 Nisan, Saraybosna için hem hüzün hem de umut dolu anılarla yüklü. 6 Nisan 1941’de Nazi Almanyası tarafından bombalanan şehir, dört yıl süren işgalin ardından 6 Nisan 1945’te Yugoslavya ordusunun harekâtıyla kurtarıldı. Bu süreçte, 7 bin 92’si Yahudi olmak üzere toplam 10 bin 961 Saraybosnalı hayatını kaybetti.

Aynı tarih, yıllar sonra bir başka acıyla anılır oldu. 6 Nisan 1992’de başlayan Saraybosna Kuşatması, Avrupa’nın modern tarihinde en uzun süren kuşatma olarak kayıtlara geçti. Tam 1425 gün boyunca süren kuşatma sırasında şehir neredeyse her gün bombalandı. 11 bin 541 sivil yaşamını yitirdi, bunların 1601’i çocuktu. Kuşatma, yalnızca insan hayatını değil, şehrin tarihi, kültürel dokusunu ve altyapısını da ağır biçimde tahrip etti.