Cadılar Bayramı, Anglosakson dünyasında ve başlıca Batılı ülkelerde Halloween olarak biliniyor. Aslında Halloween sözcüğü, All Hallow's Eve yani Azizler Günü'nün arifesi demektir.
Bahsi geçen bu bayramın kökeni Britanya'da pagan Keltlerin kutladığı Samhain Festivali'dir. Bu ırk; 1 Kasım itibarıyla yazın bitişi, kışın başlangıcını kabul ediyorlar. 1 Kasım'dan sonra Keltler'in sürüleri yaylalardan dönüyor, toprak sahipleri -toprak ağaları- ve çiftçiler arasında yeni bir kira sözleşmesi imzalanıyor.
Keltler'in geleneklerine göre, yaz sonu evliliklerin başladığı, ölülerin kutsandığı ilahî bir dönemdir. Bu günlerde ölülerin ruhlarının geçmişte yaşadıkları evleri ziyaret ettiğine inanılıyor. Yerli halk; inandıkları düşünce üzerine, evlerinin ocaklarını tutuşturup kötü ruhları kaçırıyor, ruhların kendilerini tanımamaları için de yüzlerine maske takarak korkutucu kostümler giyiyorlardı. Her sene yaşattıkları bu gelenekle, Samhain festivali; cadılar, goblinler, periler ve iblisle özdeşleşti. Zamanla; Romalılar, Klet topraklarını fethedince kendi ölüm festivalleriyle birleştirerek bu bayram kutlanmaya devam etti.
Orta Çağ'ın sonlarında seküler kutlamalar ve Hıristiyan bayramı kaynaştı. Avrupa'daki Reform hareketleri esnasında, özellikle Protestan Hıristiyanlar arasında Cadılar Bayramı kutlamaları neredeyse son buldu. Britanya'da ise seküler bir bayram olarak kutlanmaya devam etti.
Tüm dünya genelinin bildiği bu bayrama Türk halkı uzaktan bakmaya devam ediyor. Çünkü; Türk halkının da Müslüman inanışıyla yaşamaya devam eden kişilerin de böyle bir geleneği yok. İslam dini, Cadılar Bayramını reddeden tek din değildir. Yehova Şahitleri, Yahudiler ve Hindular tarafından da karşı çıkılıyor. Cadılar Bayramının kutlanması İslam dini ve Türk gelenekleri arasında yer almamakla birlikte, İslam; Müslümanların servetlerini israf etmelerini ve boş işlere karışmalarını şiddetle yasaklar.
Neredeyse tüm Cadılar Bayramı gelenekleri ya eski pagan kültürüne ya da Hristiyanlığa dayanır. İslami bir bakış açısından, hepsi putperestliğin (şirkin) biçimleridir. Müslümanlar olarak, kutlamalarımız inancımızı ve inançlarımızı onurlandıran ve destekleyen kutlamalar olmalıdır. Cadılar Bayramı gibi kötü geleneklere katılmamalı veya bunları hoş görmemeliyiz.