"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı bulutlu
15°
34,2457 %0.08
37,0191 %-0.04
2.314.203 %-0.291
3.025,99 1,13
Ara
İşçi Haber Dünya Çin Dışişleri Bakanı'ndan Sincan ile ilgili açıklamalar

Çin Dışişleri Bakanı'ndan Sincan ile ilgili açıklamalar

Dünya gündeminde insanlık suçu var. Çin dışişleri bakanı, BM insan hakları şefinin Sincan'ı ziyarette bulunabileceğini bildirdi.

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi cumartesi günü önemli açıklamalarda bulundu.

Dışişleri bakanu Yi, yaptığı açıklamalarda BM insan hakları şefi Michelle Bachelet'in Sincan'ı ziyaret edebileceğini, ancak Çin'in suçluluk karinesine dayalı herhangi bir soruşturmayı hoş karşılamadığını belirtti.

Bachelet, etnik Uygurlara yönelik taciz suçlamalarını araştırmak için uzun süredir batı Çin bölgesine erişmeye çalışıyor. Sorun, Pekin ile Batı arasındaki bağları gerdi, Washington'dan gelen soykırım suçlamalarına ve Pekin'deki Kış Olimpiyatları'nın bazı ülkeleri tarafından ABD liderliğindeki diplomatik boykotlara yol açtı.

Boykotlar devam ederken bazı ülkelerden boykota dahil olmayacağına ve Pekin'deki Kış Olimpiyatlarına katılacağını bildirdi. 

Çin suçlamaları reddediyor

Aynı zamanda Çin devlet meclisi üyesi olan Wang, Münih Güvenlik Konferansı'nda Bachelet'in Sincan'a sınırsız erişimi olup olmayacağı sorulduğunda, "Çin her türlü önyargıyı, önyargıyı ve haksız suçlamaları reddediyor" diye aktardı.

İnsan hakları grupları, Çin'i Uygurlara ve diğer azınlık gruplarına yönelik işkence, zorla çalıştırma ve bir milyon kişinin toplama kamplarında tutulması dahil olmak üzere geniş çaplı ihlallerle suçluyor. Çin, kampların yeniden eğitim ve öğretim tesisleri olduğunu söylüyor ve dini aşırılıkçılıkla mücadele ettiğini söyleyerek herhangi bir istismarı reddediyor.

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, sözde sistematik zorunlu çalışma veya eğitim kamplarının tamamen yalan ve uydurma olduğunu söyledi. Wang "Umarım Çin hükümetine inanır ve Çin hükümetinin söylediklerine ve yayınladığımız bilgilere güvenirsiniz" diye ifade etti.

Çin henüz Sincan konusunda tam olarak aklanamadı. Sosyal medyada gündem olan görüntüler ve iddialar tüm dünya tarafından konuşulmaya devam ediyor. BM insan hakları şefinin ziyareti sonrasında yapacağı açıklamaların ne olacağı merak konusu oldu. 

Ukrayna sorunu

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi cumartesi günü Minsk Anlaşması'nı Ukrayna sorununu çözmenin "tek çıkış yolu" olarak nitelendirdi ve Ukrayna'nın büyük güçler arasındaki rekabetin ön cephesi olmaması gerektiğini aktardı.

Video bağlantısı aracılığıyla bir güvenlik konferansına konuşan Wang, tüm tarafların derinlemesine tartışmak için oturması ve Minsk Anlaşması'nın uygulanması için bir yol haritası ve zaman çizelgesi hazırlaması gerektiğini ifade etti.

Wang, herhangi bir ülkenin egemenliğine, bağımsızlığına ve toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesi ve korunması gerektiğini belirtti.

Bu haber Reuters'den Türkçeye çevrilmiştir. İlgili haberin İngilizcesini okumak için tıklayın.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *