Manhattan, New York’ta, Çin hükümetine bağlı bir gizli polis istasyonu işletmek suçlamasıyla yargılanan Çen Cinping, Çarşamba günü suçlu bulundu. Çen, Brooklyn Federal Mahkemesi'nde Yargıç Nina Morrison huzurunda verdiği ifadede, bir yabancı ajan olarak kaydını yaptırmadan faaliyet göstermeyi planladığını kabul etti.
61 yaşındaki Çen Cinping, ABD'deki muhalif Çin vatandaşlarına baskı yapmak amacıyla gizli bir polis istasyonu kurdu. Bu istasyonun, Çin hükümetinin yurtdışındaki muhaliflere yönelik baskı operasyonlarına dahil olduğu belirtildi. Çen, ABD Adalet Bakanlığı'na yabancı bir ajan olarak kayıtlı olmadığını da kabul etti. ABD yasalarına göre, başka bir ülke adına çalışan kişilerin, “yabancı ajan” olarak kaydolması zorunludur.
Çen, en az 5 yıl hapis cezası ile karşı karşıya. Suçlamaları kabul ederek mahkemeye çıkarılan Çen, Çin hükümeti adına bu gizli istasyonu kurarak, ABD'deki Çinli muhalifleri baskı altına almaya çalıştı.
Çen ve Lu Canvang, 17 Nisan 2023'te, İspanya merkezli insan hakları örgütü Güvence Savuncuları (Safeguard Defenders) tarafından yapılan bir rapor sonrası tutuklandı. Raporda, Çin’in yurtdışında kurduğu gizli polis istasyonları ile Çin polis gücüyle işbirliği yaparak, Çin’e geri dönmek isteyen kişilere baskı uyguladığı iddiaları yer aldı.
Çen ve Canvang, gizli polis istasyonunu ABD'deki bir bağış kurumunun çatısı altında yürütüyordu. İkili, bağış kurumunu, “ABD’deki Çin vatandaşlarına yardım etmek” amacıyla kurduklarını öne sürdü.
Çin Hükümetinin Yanıtı
Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Lin Cian, Manhattan’daki davaya ilişkin yaptığı açıklamada, “gizli polis istasyonlarının varlığını” reddetti. Lin, Çin’in uluslararası hukuka sıkı bir şekilde uyduğunu ve tüm ülkelerin yargı egemenliğine saygı gösterdiğini belirtti. Ancak, davanın ayrıntılarına ilişkin bilgi sahibi olmadığını ifade etti.
Çin hükümeti, yurtdışındaki gizli polis istasyonları ile ilgili suçlamaları reddediyor. Çin, bu tür merkezlerin Çinli gönüllüler tarafından yönetildiğini ve yalnızca belge yenileme gibi hizmetler sunduğunu iddia ediyor. Buna karşın, ABD Adalet Bakanlığı, Çin’in yurtdışındaki faaliyetlerini siyasi muhaliflere yönelik “sınır ötesi baskılar” olarak tanımlıyor ve soruşturmalarını sürdürüyor.
ABD'nin Çözüm Arayışı
ABD, özellikle Çin ve İran gibi ülkelerin, ABD'de yaşayan siyasi muhaliflere yönelik yürüttükleri sınır ötesi baskılar konusunda soruşturmalarına hız verdi. Bu tür faaliyetlerin artması, uluslararası ilişkilerde gerginliklere yol açarken, Çin hükümeti, suçlamaların itibarını karalamak amacıyla uydurulduğunu savunuyor.