"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı bulutlu
15°
34,2505 %0.09
37,0850 %0.16
2.299.274 %-1.761
3.009,40 0,57
Ara
İşçi Haber Dünya Çin ve Almanya arasında gerilim: Tayvan Boğazı’ndaki savaş gemisi krize sebep oldu

Çin ve Almanya arasında gerilim: Tayvan Boğazı’ndaki savaş gemisi krize sebep oldu

Çin, Almanya'ya ait iki savaş gemisinin egemenlik ihtilafı bulunan Tayvan Boğazı'ndan geçiş yapmasına tepki gösterdi.

Çin Halk Kurtuluş Ordusu’nun Tayvan bölgesinden sorumlu Doğu Cephesi Komutanlığı Sözcüsü Kıdemli Yüzbaşı Li Şi, Alman gemilerinin geçişi hakkında yaptığı açıklamada, "Alman tarafının eylemleri güvenlik risklerini artırmış ve yanlış mesaj vermiştir." ifadesini kullandı.

Sözcü Li, komutanlığa bağlı birliklerin her türlü tehdit ve provokasyona karşı teyakkuzda olduğunu ve kararlılıkla karşı koymaya hazır olduklarını belirtti.

Alman donanmasına ait bir fırkateyn ve ikmal gemisi, Çin’in itirazlarına rağmen Tayvan Boğazı'ndan geçiş yaptı. Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius, bu gemilerin Güney Kore'den Filipinler'e yolculuğunda uluslararası sularda en kısa ve güvenli rotayı takip ettiğini belirterek geçişi savundu.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, gemilerin geçişiyle ilgili olarak, "Tayvan sorunu, bir seyrüsefer serbestisi meselesi değildir, Çin'in egemenliği ve toprak bütünlüğüyle ilgilidir." açıklamasını yaptı. Mao Ning, Çin'in diğer ülkelerin Çin kanunları ve Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi çerçevesinde seyrüsefer hakkına saygı duyduğunu belirtirken, "Seyrüsefer serbestisi bahanesi altında Çin'in egemenliğine ve güvenliğine zarar veren her tür provokasyona karşıyız." değerlendirmesinde bulundu.

Çin'in Berlin Büyükelçiliği de Tayvan Boğazı'nın "Çin'in iç suları, karasuları, muttasıl bölgesi ve münhasır ekonomik bölgesi olduğu" vurgulandı ve "uluslararası sular" olarak kabul edilemeyeceği ifade edildi. Almanya'ya "tek Çin" ilkesine uyma çağrısı yapıldı.

Tayvan'ı topraklarının bir parçası ve Tayvan Boğazı'nı da kara suları olarak gören Çin, yabancı ülke donanmalarının bölgedeki seyir ve keşif faaliyetlerine karşı çıkıyor. Bu tür hareketler, iki ülke arasında gerilimi artırıyor.

ABD, Avustralya, Kanada, İngiltere ve Fransa gibi ülkeler, Çin’in egemenlik iddialarına karşı uluslararası sularda seyrüsefer serbestisi için zaman zaman savaş gemilerini Tayvan Boğazı'ndan geçirirken, Almanya uzun süre bu uygulamadan kaçındı. Almanya, en son iki yıl önce Tayvan Boğazı'ndan geçiş yapmak istediğinde Çin’den limana yanaşma izni talep etmiş, ancak Pekin yönetimi bu talebi reddedince geçiş iptal edilmişti. Bu durum, hükümete yönelik eleştirilere yol açmıştı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *