"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı az bulutlu
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
34,4879 %0.07
36,4457 %0.25
3.331.460 %1.671
2.955,97 0,71
Ara
İşçi Haber Dünya Çin ve Almanya arasında gerilim: Tayvan Boğazı’ndaki savaş gemisi krize sebep oldu

Çin ve Almanya arasında gerilim: Tayvan Boğazı’ndaki savaş gemisi krize sebep oldu

Çin, Almanya'ya ait iki savaş gemisinin egemenlik ihtilafı bulunan Tayvan Boğazı'ndan geçiş yapmasına tepki gösterdi.

Çin Halk Kurtuluş Ordusu’nun Tayvan bölgesinden sorumlu Doğu Cephesi Komutanlığı Sözcüsü Kıdemli Yüzbaşı Li Şi, Alman gemilerinin geçişi hakkında yaptığı açıklamada, "Alman tarafının eylemleri güvenlik risklerini artırmış ve yanlış mesaj vermiştir." ifadesini kullandı.

Sözcü Li, komutanlığa bağlı birliklerin her türlü tehdit ve provokasyona karşı teyakkuzda olduğunu ve kararlılıkla karşı koymaya hazır olduklarını belirtti.

Alman donanmasına ait bir fırkateyn ve ikmal gemisi, Çin’in itirazlarına rağmen Tayvan Boğazı'ndan geçiş yaptı. Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius, bu gemilerin Güney Kore'den Filipinler'e yolculuğunda uluslararası sularda en kısa ve güvenli rotayı takip ettiğini belirterek geçişi savundu.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, gemilerin geçişiyle ilgili olarak, "Tayvan sorunu, bir seyrüsefer serbestisi meselesi değildir, Çin'in egemenliği ve toprak bütünlüğüyle ilgilidir." açıklamasını yaptı. Mao Ning, Çin'in diğer ülkelerin Çin kanunları ve Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi çerçevesinde seyrüsefer hakkına saygı duyduğunu belirtirken, "Seyrüsefer serbestisi bahanesi altında Çin'in egemenliğine ve güvenliğine zarar veren her tür provokasyona karşıyız." değerlendirmesinde bulundu.

Çin'in Berlin Büyükelçiliği de Tayvan Boğazı'nın "Çin'in iç suları, karasuları, muttasıl bölgesi ve münhasır ekonomik bölgesi olduğu" vurgulandı ve "uluslararası sular" olarak kabul edilemeyeceği ifade edildi. Almanya'ya "tek Çin" ilkesine uyma çağrısı yapıldı.

Tayvan'ı topraklarının bir parçası ve Tayvan Boğazı'nı da kara suları olarak gören Çin, yabancı ülke donanmalarının bölgedeki seyir ve keşif faaliyetlerine karşı çıkıyor. Bu tür hareketler, iki ülke arasında gerilimi artırıyor.

ABD, Avustralya, Kanada, İngiltere ve Fransa gibi ülkeler, Çin’in egemenlik iddialarına karşı uluslararası sularda seyrüsefer serbestisi için zaman zaman savaş gemilerini Tayvan Boğazı'ndan geçirirken, Almanya uzun süre bu uygulamadan kaçındı. Almanya, en son iki yıl önce Tayvan Boğazı'ndan geçiş yapmak istediğinde Çin’den limana yanaşma izni talep etmiş, ancak Pekin yönetimi bu talebi reddedince geçiş iptal edilmişti. Bu durum, hükümete yönelik eleştirilere yol açmıştı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *