Çin'de sivri yüzlü farelerden insana bulaştığı tahmini yapılan ve 2 eyalette en az 35 kişiye bulaştığı bildirilen Langya (LayV) isimli henipavirüs ortaya çıktı. Virüsün insanlara bulaşması sonrasında yaşanan belirtiler arasında ateş, yorgunluk ve öksürük olduğu öğrenildi.
Karar'ın haberine göre virüs tespit edilen 35 kişinin, hayvanlardan bulaş gördüğü tahmin ediliyor. Uzmanlar, virüsün henüz insanlar arasında yayılma özelliği göstermediğini bildiriyor. Virüsün en çok kır farelerinde görüldüğü belirtiliyor.
"PANİĞE GEREK YOK"
Çin devlet haber kurumu Global Times'a bilgiler veren Singapur'daki Duke-NUS Tıp Okulu'nda araştırmacı olan Wang Linfa, virüsün şimdiye kadar ölüme ya da ciddi bir hastalığa yol açmadığı, bu sebeple panik olunacak bir durum bulunmadığını söyledi.
Wang, doğada bulunan virüslerin insanlara ilk bulaştığı dönemlerde öngörülemeyen sonuçlara neden olabileceği, bu sebeple de tedbirli olunması gerektiğine işaret etti.
Uzmanlar, virüsün test edilen sivri farelerinin yüzde 27'sinde, köpeklerin yüzde 5'inde ve keçilerin yüzde 2'sinde tespit edildiği bilgisini duyurdu. Tayvan Hastalık Kontrol Merkezi, yaptığı açıklamada LayV virüsünü yakından takip ettiğini bildirdi.
HAYVANDAN İNSANA BULAŞAN VİRÜSLER ÇOK FAZLA
LayV, hayvanlardan insanlara bulaşabilen, henipavirüs diye isimlendirilen bir virüs türü.
Hayvanlardan insanlara bulaşabilen virüslerin çok sık görüldüğü biliniyor. Koranavirüs salgınının sonrasında bu tarz virüsler daha çok dikkat çekiyor.
ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi'ne göre bilim insanları, insanlarda görülen her 4 virüsten 3'ünün hayvanlardan bulaştığını tahmin ediyor.
Bu virüslerin bir bölümü insanlarda ölümcül sonuçlara neden olabiliyor. Bunların arasında Asya'da ara ara görülen Nipah virüsü ve ilk olarak Avustralya'da tespit edilen Hendra virüsü bulunuyor.
Birleşmiş Milletler, dünyadaki iklim krizi ve biyolojik çeşitlilik kaybının etkileri nedeniyle buna benzeyen başka virüslerin de artacağı uyarısında bulunuyor.