"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı az bulutlu
17°
34,2691 %-0.03
37,2544 %0.25
2.288.302 %-1.045
2.991,13 -0,06
Ara
İşçi Haber Dünya Çin'den ABD'ye eleştiri: Nükleer tehditlerin kaynağı sizsiniz

Çin'den ABD'ye eleştiri: Nükleer tehditlerin kaynağı sizsiniz

Çin, ABD Başkanı Joe Biden'ın "Çin'e odaklanan gizli nükleer stratejiyi" onayladığı iddialarına sert tepki gösterdi.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, Pekin'de düzenlediği basın toplantısında, New York Times gazetesinde çıkan bir haberde Biden'ın Amerikan ordusuna Rusya, Çin ve Kuzey Kore ile olası nükleer çatışmalara hazırlanma talimatı verdiği iddiasını değerlendirdi.

Mao, ABD'nin son yıllarda Çin'i "nükleer tehdit" olarak göstermesinin, aslında kendi nükleer silahsızlanma yükümlülüğünden kaçmak, nükleer cephaneliğini genişletmek ve stratejik üstünlük sağlamak için bir bahane olduğunu öne sürdü. Ayrıca, "Dünyadaki nükleer risklerin ve stratejik tehditlerin ana kaynağı ABD'dir," diyerek Washington yönetimini eleştirdi.

Çin'in nükleer cephaneliğinin boyutunun ABD ile kıyaslanamayacak kadar küçük olduğunu vurgulayan Mao, "Çin, nükleer silahları 'ilk kullanan olmama' politikasını izliyor ve nükleer kapasitesini sadece ulusal savunmanın gerektirdiği en düşük seviyede tutuyor. Silahlanma yarışına girmek gibi bir niyetimiz yok," dedi.

ABD'nin dünyanın en büyük ve en gelişmiş nükleer cephaneliğine sahip olduğunu belirten Mao, Washington'a nükleer silahlarını azaltma ve silahsızlanmaya yönelik sorumluluklarını yerine getirme çağrısında bulundu. Mao, "ABD, nükleer paylaşım ve caydırıcılığı yayma gibi adımlarla küresel ve bölgesel barışa zarar veriyor," ifadelerini kullandı.

New York Times'ın haberine göre, Biden, mart ayında Amerikan ordusuna ABD'nin nükleer caydırıcılık stratejisini Çin'in nükleer teknolojileri ve silahlarına karşı genişletmeye odaklanacak şekilde yeniden düzenleme talimatı verdi. Haberde, Beyaz Saray'ın bu kararı açıklamaktan kaçındığı ve "Nükleer Görevlendirme Kılavuzu" adlı stratejide Rusya, Çin ve Kuzey Kore ile olası koordineli nükleer çatışmalara hazırlanma planlarının bulunduğu iddia edildi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *