"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı bulutlu
15°
34,2457 %0.08
37,0191 %-0.04
2.314.203 %-0.291
3.025,99 1,13
Ara
İşçi Haber Dünya Dünya liderlerinden İran'a taziye mesajları

Dünya liderlerinden İran'a taziye mesajları

İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin vefatının ardından birçok ülke başsağlığı mesajı yayımlayarak İran'a desteklerini iletti.

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve beraberindeki yetkililerin vefatının ardından, dünya liderlerinden peş peşe başsağlığı mesajları geldi.

TÜRKİYE

CUMHURBAŞKANI RECEP TAYYİP ERDOĞAN

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan için taziye mesajı yayımladı. Erdoğan,

"Geçirdiği helikopter kazasında maalesef vefat ettiğini öğrendiğimiz, değerli mevkidaşım, kardeşim, İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın İbrahim Reisi’ye Cenab-ı Allah’tan rahmet niyaz ediyorum.                                                                  

Merhum Reisi ile aynı helikopterde hayatını kaybeden İran Dışişleri Bakanı ve diğer kişilere de Allah’tan rahmet diliyorum. 

Başta İran İslam Cumhuriyeti’nin Dinî Lideri Sayın Ali Hamaney olmak üzere, dost ve kardeş İran halkına, hükûmetine, Sayın Reisi’nin ve diğer merhumların ailelerine en derin taziyelerimi iletiyorum. 

Görevde olduğu süre boyunca İran halkının ve bölgemizin huzuru için verdiği çabalara bizzat şahitlik eden bir mevkidaşı olarak, Sayın Reisi’yi saygıyla ve minnetle yâd ediyorum. 

Türkiye olarak pek çok kez olduğu gibi bu zor ve müessif günlerinde de komşumuz İran’ın yanında olacağız.'' açıklamasında bulundu.

AK PARTİ GENEL BAŞKAN YARDIMCISI VE PARTİ SÖZCÜSÜ ÖMER ÇELİK

Çelik, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "İran Cumhurbaşkanı Reisi ve İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile beraberlerindeki heyetin helikopter kazasında hayatlarını kaybetmelerinden büyük üzüntü duyuyoruz. İran devletine ve kardeş İran halkına başsağlığı diliyoruz. Kardeş İran halkının acısını paylaşıyoruz." ifadesini kullandı.

CHP GENEL BAŞKANI ÖZGÜR ÖZEL

Özgür Özel, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan'ın yaşamlarını yitirmiş olması nedeniyle komşumuz İran'a ve İran halkına başsağlığı diliyorum." ifadesini kullandı.

IRAK

Iran Başbakanı Sudani, "İran'ın kuzeyinde meydana gelen talihsiz uçak kazası sonucunda İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Dışişleri Bakanı ve beraberindekilerin vefat haberini derin bir üzüntü ve teessürle aldık. İslam Cumhuriyeti Dini Lideri Ali Hamaney'e, İran ulusuna, hükümetine ve halkına en içten taziyelerimizi ve başsağlığı dileklerimizi iletiyoruz. Bu acı trajedi sırasında kardeş İran halkı ve İslam Cumhuriyeti yetkilileriyle dayanışma içinde olduğumuzu ifade ediyoruz" ifadelerini kullandı.

HUSİLER

Husilerin lideri tarafından yapılan açıklamada, "Şehit oldukları bildirilen Cumhurbaşkanı Reisi ve beraberindeki heyetin ailelerine, İran halkına ve İran yönetimine en derin taziyelerimizi sunuyoruz. Allah'tan ailelerine sabır ve teselli vermesini diliyoruz. Şüphesiz biz Allah'a aidiz ve O'na döneceğiz. İran halkı, Allah'ın izniyle kendi halkının sadık liderlerine bağlı kalmaya devam edecektir" denildi.

HAMAS

Hamas tarafından yapılan açıklamada, İran'ın ruhani lideri Ali Hamaney'e, İran hükümetine ve İran halkına "bu büyük kayıp" için "en derin taziye ve dayanışma dilekleri" iletildi.

Açıklamada, hayatını kaybeden İranlı liderlerin Filistin davasını ve İsrail'e karşı direnişi destekledikleri vurgulanarak övüldü. Ayrıca, İran'ın "köklü kurumlarının" "bu büyük kaybın yansımalarının" üstesinden geleceğine olan güven ifade edildi.

KATAR EMİRİ ES-SANİ

Katar Emiri, "Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Dışişleri Bakanı ve beraberindeki yetkililerin elim helikopter kazasında hayatını kaybetmesi dolayısıyla İran İslam Cumhuriyeti hükümeti ve halkına en içten taziyelerimizi sunuyor, Yüce Allah'tan kendilerine rahmet ve mağfiret, ailelerine sabır ve teselli diliyoruz. Biz Allah'a aidiz ve O'na döneceğiz" ifadesine yer verdi.

RUSYA DIŞİŞLERİ BAKANI LAVROV

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Reisi'nin ölümü dolayısıyla yaptığı açıklamada, "Cumhurbaşkanı Reisi ve Dışişleri Bakanı Abdullahiyan ülkemizin gerçek, güvenilir dostları olarak biliniyordu. Rusya-İran işbirliğini ve güvene dayalı ortaklığı güçlendirmedeki rolleri paha biçilemez." dedi.

PAKİSTAN

Pakistan Başbakanı Şerif, "Pakistan hükümeti ve halkıyla birlikte bu korkunç kayıp dolayısıyla İran ulusuna en derin taziyelerimizi ve başsağlığı dileklerimizi iletiyorum. Şehit ruhlar ilahi huzur içinde yatsınlar. Büyük İran milleti bu trajedinin üstesinden geleneksel cesaretiyle gelecektir. Pakistan, Cumhurbaşkanı Reisi ve arkadaşlarına saygı ve kardeş İran'la dayanışma göstergesi olarak bir günlük yas ilan edecek ve bayrağını yarıya indirecektir" açıklamasında bulundu.

HİNDİSTAN

Hindistan lideri Modi, "İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Reisi'nin trajik ölümü karşısında derin bir üzüntü ve şok yaşıyoruz. Hindistan-İran ikili ilişkilerinin güçlendirilmesine yaptığı katkılar her zaman hatırlanacaktır. Ailesine ve İran halkına en içten taziyelerimi sunuyorum. Hindistan bu acılı gününde İran'ın yanındadır" dedi.

AVRUPA BİRLİĞİ

Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, "Avrupa Birliği, İran Cumhurbaşkanı Reisi ve Dışişleri Bakanı Abdullahiyan'ın ölümleri nedeniyle içten taziyelerini iletti" dedi.

AZERBAYCAN

İran liderinin en son resmi görüşme gerçekleştirdiği Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev bir açıklama yaptı. Taziye mesajında Aliyev, "Dost ve kardeş İran Cumhuriyeti ve halkının ağır kaybı, Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ve diğer kişilerin helikopter kazasında trajik bir şekilde hayatını kaybetmesi haberi bizi derinden sarstı. İran halkı, Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi şahsında, hayatı boyunca ülkesine özveri ve sadakatle hizmet eden seçkin bir devlet adamını kaybetti. Onun aziz hatırası her zaman kalbimizde yaşayacak. Bu üzücü günde yüce Allah'tan dost ve kardeş İran halkına sabır ve metanet diliyor, acılarını paylaştığımızı ifade ediyor, size, hayatını kaybedenlerin aile ve yakınlarına, tüm halkınıza kendi adıma ve Azerbaycan halkı adına başsağlığı diliyorum. Allah rahmet eylesin" ifadelerine yer verdi.

BELARUS CUMHURBAŞKANI ALEKSANDR LUKAŞENKO

Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko, "Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, tüm hayatını İran halkına özverili şekilde hizmete adamış bilge bir lider olarak tarihe geçecektir." ifadesini kullanırken, Reisi'nin Belarus'un gerçek dostu olduğunu ve iki ülke arasındaki işbirliğinin gelişmesine büyük önem verdiğini vurguladı. Lukaşenko ayrıca, "Onun adı sonsuza kadar ülkelerimiz arasındaki ilişkilerin tarihçesinde yer alacak. Belarus halkı ve kendi adıma kurbanların ailelerine, yakınlarına ve İran halkına en içten dileklerimle destek ve taziyelerimi sunuyorum." açıklamasında bulundu.

SURİYE

Suriye lideri Beşar Esad, taziye mesajında Suriye'nin İran İslam Cumhuriyeti ve hayatını kaybedenlerin aileleriyle dayanışma içinde olduğunu ifade etti. Esad, Reisi'nin işine ve görevine olan bağlılığının kendisini ülkesi için hayati bir projenin açılışını yapmak üzere Doğu Azerbaycan'a götürdüğünü ve burada görevi başında şehit olduğunu söyledi. Esad, Suriye'nin merhum Cumhurbaşkanı ile Suriye ve İran arasındaki stratejik ilişkilerin gelişmesi için çalıştığını sözlerine ekleyerek, Reisi'nin Suriye'ye gerçekleştirdiği önemli ziyaretin her iki ülkenin yararına olacak şekilde ilişkilerin geliştirilmesinin bir parçası olduğunu hatırlattı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *