"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Orta şiddetli yağmur
11°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
34,7489 %0.07
36,6257 %0.32
3.323.748 %-0.405
2.952,74 0,31
Ara
İşçi Haber Dünya Dünyada bir ilk: Kahve Bakanlığı

Dünyada bir ilk: Kahve Bakanlığı

Papua Yeni Gine'de bu ay yeniden seçilen Başbakan James Marape, dünyada bir ilk olan Kahve Bakanlığını oluşturdu.

Papua Yeni Gine'de bu ay yeniden seçilen Başbakan James Marape, tarımsal üretim ve ihracatı artırma çabaları kapsamında halihazırdaki tarım bakanlığına ilaveten kahve ve palm yağı bakanlıkları oluşturdu. The Guardian, bunun 'dünyadaki ilk' kahve bakanlığı olması gerektiğini yazdı.

Pasifik Okyanusu'nda Avustralya'nın kuzeyinde yer alan ve Yeni Gine adasının doğu bölümünde bulunan Papua Yeni Gine'de kabinesini açıklayan Başbakan James Marape, yeni bakanlıklar kurduğunu duyurarak Anglimp-Güney Waghi milletvekili Joe Kuli'yi Kahve Bakanı, Talasea milletvekili Francis Maneke'yi Palm Yağı Bakanı olarak atadı.

Marape, yeni bakanlıklar oluşturma sebebini şu şekilde açıkladı:

"Papua Yeni Gine halkının tarım sektöründen beklentilerinin tamamını karşılamak için hükümetin mümkün olan her şeyi yapmaya istekli ve hazır olduğunu gösteriyor. Tarımsal büyümeye verdiğimiz özel öneme ışık tutuyor."

İngiliz The Guardian gazetesi, bunun 'dünyadaki ilk' kahve bakanlığı olması gerektiğini yazdı.

Papua Yeni Gine halkı için hükümetin en büyük etkiyi yapabileceği alanın tarım olduğunu belirten Marape, "Çünkü halkımızın büyük kısmı geçimini çiftçilikten sağlıyor. Toprağımız var ve insanlarımızı tarımsal üretime teşvik etmeliyiz" dedi.

Avustralya, ABD ve Japonya'da giderek daha çok kafe Papua Yeni Gine'de yetiştirilen çekirdeklerden yapılan kahve servis ederken, PYG kahvesi son yıllarda dünyada aranan ithal ürün haline geldi.

Marape de daha fazla ihracat geliri sağlamak için kahve endüstrisinin canlandırılması gerektiğini söyleyerek şöyle dedi:

"Bakan Kuli'nin odak noktası kahve, kahve ve kahve olacak. Goroka, Mt Hagen, Lae ve ülkenin diğer bölgelerinde yapılan kahveleri içmek istiyorum. Dünyanın karlı pazarlarına ihraç edilmek üzere daha fazla kahve yetiştirildiğini görmek istiyorum.”

Papua Yeni Gine'nin yıllık kahve mahsulünün yaklaşık yüzde 85'ini köy bazlı küçük ölçekli çiftçiler üretiyor. Tarım Bakanlığına göre kahve üretimi, nüfusun yaklaşık 4'te 1'ine denk gelen 2 milyona yakın insanın geçim kaynağı. Palm yağından sonra ülkenin en büyük ikinci tarımsal ürünü olan kahve, tüm tarım ihracatının yüzde 27'sini ve ülkenin GSYİH'nin yüzde 6'sını oluşturuyor.

Palm yağının da Papua Yeni Gine'nin bir numaralı tarım ürünü olduğunu ve tarım sektöründeki ihracat gelirinin yaklaşık yüzde 40'ını sağladığını belirten Marape "Atıl durumda çok fazla toprağımız var ve Bakan Maneke, bunu üretimi artırıp mevcut endüstrinin büyümesi için kullanmakla görevlendirilecek" dedi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *