Trump yönetimi, geçtiğimiz hafta Yüksek Mahkeme’nin El Salvador’a yanlışlıkla sınır dışı edilen Kilmar Abrego García’nın iadesi yönündeki kararını çarpıtarak, onu ABD’ye geri getirmek için herhangi bir adım atmama kararını savundu.
ABD Yüksek Mahkemesi, oy birliğiyle aldığı kararda Trump yönetiminin Abrego García’nın serbest bırakılmasını “kolaylaştırması” gerektiğine hükmetmişti. Karar, Abrego García’nın El Salvador’a sınır dışı edilmemesi gerektiğini ve MS-13 çetesiyle bağlantılı olup olmamasına bakılmaksızın koruma altında olduğunu belirtiyordu.
Trump, Abrego Garcia Kararına İtiraz Etti
Ancak Trump, Oval Ofis’te El Salvador Devlet Başkanı Nayib Bukele ile yaptığı görüşmede, Yüksek Mahkeme kararını çarpıtan ve ABD’nin Abrego García’yı geri getirme yetkisine sahip olmadığını savunan yetkililere destek verdi.
Trump’ın danışmanı Stephen Miller, “Karar yalnızca, El Salvador’un takdirine bağlı olarak bu kişi ülkemize geri gönderilirse, onu ikinci kez sınır dışı edebileceğimizi söyledi” ifadelerini kullandı. Oysa mahkeme, alt mahkeme kararını onaylayarak Abrego García’nın geri getirilmesini zorunlu kılmıştı.
ABD Adalet Bakanı Pam Bondi de benzer bir yorum yaparak mahkeme kararının sadece “El Salvador iade ederse ulaşım sağlanması gerektiğini” belirttiğini söyledi.
ABD’nin, El Salvador’a gönderilen sınır dışı kişileri Cecot adlı tartışmalı hapishanede tutması için ödeme yapıyor olması da, Abrego García’nın ABD’ye geri getirilmesinin mümkün olmadığını iddia etmeyi zorlaştırıyor.
ABD Mahkemesi, El Salvadorlu Göçmenin Sınır Dışı Edilmesini Engelledi
Olayın geçmişi 2019 yılına dayanıyor. Abrego García, Maryland’de bir Home Depot mağazası önünde polis tarafından gözaltına alınmış ve bir cinayet hakkında sorgulanmıştı. Herhangi bir suçla ilgisi olmadığını ve çeteyle bağlantısı bulunmadığını söylemişti.
Ancak yetkililer, Chicago Bulls kıyafetleri giydiği ve gizli bir muhbirin ifadelerine dayanarak New York’taki MS-13 çetesiyle bağlantısı olduğunu ileri sürerek Abrego García’yı sınır dışı etmek istemişti. ABD Göçmenlik Mahkemesi, çeteyle bağlantısı olabileceğini kabul etmesine rağmen, El Salvador’a gönderilmesi halinde yerel çete tarafından zulme uğrayabileceği gerekçesiyle sınır dışı edilmesini engelleyen bir karar almıştı.
Trump yönetimi bu karara itiraz etmedi ve Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza Birimi (ICE), Abrego García’nın sınır dışı edilmesinin “idari bir hata” olduğunu belirtti. Yüksek Mahkeme de sınır dışı işlemini yasa dışı olarak nitelendirdi. Stephen Miller, gün içinde yaptığı bir başka açıklamada, göçmenlik yargıcının “sınır dışı etmeyi engelleyen bir karar” verdiğini kabul etmişti. Ancak saatler sonra Oval Ofis’te Trump ve Bukele’nin yanında yaptığı açıklamada, Abrego García’nın ABD’ye geri getirilmesinin El Salvador vatandaşını “kaçırmak” anlamına gelebileceğini öne sürdü. Miller, ABD’nin El Salvador gibi egemen bir devlete zorla müdahalede bulunamayacağını savunsa da, Yüksek Mahkeme kararında böyle bir ifade yer almıyor.
Kaynak: The Guardian