"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı az bulutlu
17°
34,3179 %0.07
36,9872 %-0.06
2.280.542 %-0.919
3.017,47 -0,35
Ara
İşçi Haber Dünya Endonezya'da volkan patladı

Endonezya'da volkan patladı

Cumartesi günü Endonezya'daki Semeru yanardağı patlayarak etrafı kül ve sıcak bulutla doldurdu.

Cumartesi günü Endonezya'da korkunç bir volkan patlaması yaşandı.

 Afet azaltma ajansı (BNPB) pazar günü yaptığı açıklamada, Endonezya'daki Semeru yanardağının patlamasının ardından mahsur kalan on kişinin güvenli bir şekilde tahliye edildiğini ve felakette ölenlerin sayısının en az 13'e yükseldiğini ve düzinelerce kişinin yaralandığını söyledi.

Java adasının en yüksek dağı olan Semeru, cumartesi günü Doğu Java eyaletindeki yakın köyleri kaplayan ve insanların panik içinde kaçmasına sebep olan kül kuleleri ve sıcak bulutlar kustu.

Yetkililer, patlamanın yakınlardaki Lumajang semtindeki iki bölgeyi Malang şehri ile bağlayan stratejik bir köprüyü kopardığını ve binaları yıktığını söyledi.

BNPB yetkilisi Abdul Muhari yaptığı açıklamada, patlamadan sonra ikisinin kimliğinin belirlendiği 13 kişinin öldüğünü söyledi. Açıklamada, ikisi hamile kadın olmak üzere 98'i yaralandı ve 902'si tahliye edildi.

Tahliyeler askıya alındı

Yetkililer, yaralanmaların çoğunun yanık olduğunu söyledi.

Bir Reuters tanığı, Sumberwuluh bölgesinde kalın, gri kül kaplı hasarlı evlerin, gönüllülerin Semeru yakınlarındaki evlerine geri dönmek isteyen sürücüleri geri çevirmeye çalıştığını söyledi.

Endonezya'nın arama ve kurtarma teşkilatından bir yetkili, haber kanalı Metro TV'ye verdiği demeçte, sıcak bulutların çabaları engellemesi nedeniyle tahliyelerin askıya alındığını söyledi.

Yerel bir afet azaltma ajansı yetkilisi, diğer engellerin ağır kayalar ve hareketi sınırlayan sıcak volkanik tortuları içerdiğini söyledi.

Lumajang'da yerel bir yetkili olan Thoriqul Haq, daha önce kum madencilerinin çalışma sahalarında mahsur kaldığını açıkladı.

Endonezya'nın ulaştırma bakanlığı pazar günü yaptığı açıklamada, patlamanın uçuşlarda herhangi bir kesintiye neden olmadığını, ancak pilotların kül yağışına dikkat etmeleri konusunda uyarıldığını söyledi.

3.600 metreden (12.000 fit) daha yüksek olan Semeru, Endonezya'nın yaklaşık 130 aktif volkanından biridir. Volkan ocak ayında bir kere daha ptlamıştı ancak bu patlamada can kaybı yaşanmamıştı.

Endonezya, yerkabuğundaki farklı plakaların buluştuğu ve çok sayıda deprem ve yanardağ oluşturduğu, sismik açıdan oldukça aktif bir bölge olan "Pasifik Ateş Çemberi"nin iki yanında yer alıyor.

Bu haber Reuters'tan çevirilmiştir. Haberin orijinalini okumak için lütfen tıklayınız.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *