"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı az bulutlu
18°
34,2675 %-0.04
37,1075 %0.25
2.310.910 %0.51
2.999,70 0,23
Ara
İşçi Haber Dünya Estonya Başbakanı görevinden istifa etti

Estonya Başbakanı görevinden istifa etti

Estonya Başbakanı Kaja Kallas, AB Yüksek Temsilciliği pozisyonu için önerildiği sırada başbakanlık görevinden istifa ettiğini sosyal medya hesabından duyurdu.

Yerel medya raporlarına göre, Kallas, başkent Tallinn'deki Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda gerçekleştirdiği kısa bir toplantıda istifasını Cumhurbaşkanı Alar Karis'e sundu.

Kallas'ın adaylığı, 27-28 Haziran tarihlerinde yapılan AB zirvesinde AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi olarak liderler tarafından önerilmişti.

AB Komisyonu Başkanlığı için Ursula von der Leyen'in 18 Temmuz'da Avrupa Parlamentosu'nda (AP) alacağı güven oyu sonrasında Kallas'ın da ilgili AP komitesinde oylanması bekleniyor.

KAJA KALLAS KİMDİR?

Estonya'nın ilk kadın Başbakanı unvanını taşıyan Kaja Kallas, 2011'de liberal Reform Partisi'nden milletvekili olarak meclise girdi. AP'de 2014-2018 yılları arasında görev yaptı.

2019'da Estonya'ya dönüp milletvekili olarak seçilen Kallas, 2021'de Başbakanlık görevine getirildi. Kallas'ın kariyerinde önemli bir dönüm noktası, başbakanlığına sadece bir yıl sonra başlayan Rusya-Ukrayna Savaşı oldu.

Göreve gelir gelmez Rusya'ya karşı sert söylemleriyle dikkat çeken Kallas, Batı'nın Rusya'nın tuzağına düşmemesi ve Ukrayna'ya tam destek vermesi çağrısında bulundu. Bu durum, onun Avrupa'nın yeni "demir leydi"si olarak tanınmasına yol açtı.

Şubat 2024'te Rusya tarafından arananlar listesine alınan Kallas, AB liderleri tarafından AB Yüksek Temsilcisi olarak önerildi.

Eğer AB Yüksek Temsilcisi olarak atanırsa, Kallas AB'nin dış ve güvenlik politikalarından sorumlu olacak ve AB Komisyonu Başkan Yardımcısı görevini üstlenecek.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *