"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Orta şiddetli yağmur
16°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
34,5467 %0.18
36,0147 %-0.62
3.371.016 %-1.644
3.005,46 1,47
Ara
İşçi Haber Dünya Etiyopya bugün 2016 yılına girdi!

Etiyopya bugün 2016 yılına girdi!

Diğer ülkelere göre 7 yıl 8 ay geriden gelen Etiyopya bugün yeni yılını kutluyor. Peki Etiyopya takvimi neden farklı? Etiyopya'da saat dilimleri nasıl belirleniyor? İşte detaylar...

Etiyopya, 12 Eylül'de yeni yılını kutlamaya hazırlanıyor. Bu ülke, diğer ülkelerden farklı olarak Gregoryen takvimini değil, Jülyen takvimini kullanıyor. Bu yüzden, Etiyopya takvimi dünya takviminden 7 yıl 8 ay geride kalıyor.

Etiyopya 2016 yılına girdi

Etiyopya, dünyanın geri kalanından farklı bir takvim kullandığı için, 2023 yılının ortasında 2016 yılına girdi. Yeni yılını kutlamak için heyecanlı olan Afrika ülkesinin Başbakanı Abiy Ahmed Ali, halkına bir tebrik mesajı yayınladı. Etiyopya'nın özgün kültürünü ve tarihini vurgulayan Başbakan, yeni yılın barış ve refah getirmesini diledi.

Etiyopya takvimi neden farklı?

Etiyopya takviminin farklı olmasının nedeni, Hristiyanlığın ilk dönemlerinde yaşanan bir anlaşmazlık. Etiyopyalılar, Hz. İsa'nın doğum tarihini Gregoryen takvimine göre değil, Jülyen takvimine göre hesaplıyorlar. Bu da Etiyopya'nın yeni yılını 11 Eylül veya 12 Eylül olarak belirliyor. Etiyopya'nın yeni yılına Enkutatash adı veriliyor. Bu kelime Amharca dilinde "hediye" anlamına geliyor. Etiyopyalılar, yeni yılın bereket ve mutluluk getirmesini umuyorlar.

Etiyopya'da saat dilimleri de farklı

Etiyopya'da zamanın farklı akışı, ülkenin kültürel ve coğrafi özelliklerini yansıtıyor. Etiyopya, dünyanın en eski takvimini kullanıyor ve yedi yıl geriden geliyor. Ayrıca, gün doğumunda başlayan ve 12 saat süren iki ayrı zaman dilimine sahip. Ülke genelinde gün 00:00'da değil 06:00'da başlıyor. Bir gün 12 saatlik iki farklı bölümden oluşuyor. İlk saat dilimi 06:00'da, ikinci dilim ise 18:00'de başlıyor. Bu sistem, Etiyopya'nın ekvatora yakın olması ve gün ışığının yıl boyunca sabit kalması nedeniyle ortaya çıkmış. Etiyopyalılar için bu, zamanın daha doğal ve pratik bir şekilde ölçülmesi anlamına geliyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *