Fransa dışişleri bakanı cuma günü yaptığı açıklamada, zaman dolmasına rağmen İran nükleer müzakerelerinde ilerleme kaydedildiğini belirtti.
İran ile ABD arasında 2015 İran nükleer anlaşmasının kurtarılmasına ilişkin dolaylı görüşmeler pazartesi günü yeniden başladı.
Batılı diplomatlar, Ocak ayı sonunda veya Şubat başında bir atılım yapmayı umduklarını belirttiler, ancak en zorlu sorunlar hala çözülmemişken keskin farklılıklar devam ediyor. İran, Batılı güçler tarafından dayatılan herhangi bir süreyi reddetti.
Jean-Yves Le Drian, BFM TV ve RMC Radio'ya verdiği demeçte, "Bir anlaşmaya varabileceğimize ikna oldum. Son birkaç günde bazı ilerlemeler kaydedildi." "Son birkaç gündür olumlu bir yönde ilerliyoruz, ancak zaman çok önemli çünkü çabucak bir anlaşmaya varamazsak müzakere edecek hiçbir şey olmayacak."diye aktardı.
İran'ın yeni sert görüşlü Cumhurbaşkanı Ebrahim Raisi başkanlığındaki ilk görüşme olan sekizinci tur müzakereler, çalışan bir metne bazı yeni İran taleplerini ekledikten sonra Pazartesi günü yeniden başladı.
Bu hafta bir başka olumlu işaret de Güney Kore Dışişleri Bakan Yardımcısı'nın İran, ABD ve diğer taraflarla ABD yaptırımları nedeniyle Asya ülkesinde tutulan 7 milyar dolarlık donmuş İran varlığının olası serbest bırakılmasını görüşmek üzere Viyana'ya gelmesiydi.
Herhangi bir yayının Washington tarafından onaylanması gerekecek
Bakanlık yaptığı açıklamada, bakan yardımcısının İranlılarla dondurulan varlıkların serbest bırakılmasının "acil bir şekilde gerçekleşmesi gerektiği" konusunda hemfikir olduğunu söyledi.
İranlı bir yetkili, fonların hemen serbest bırakılmayacağını açıklayarak, "Viyana'daki yaptırımların kaldırılması çalışma gruplarında tartışılacak" dedi.
Batılı güçler, ilerlemenin çok yavaş olduğunu ve müzakerecilerin 2015 anlaşmasının anlamsız hale gelmesine aylar değil haftalar kaldığını söyledi. İran, ABD'li yetkililerle doğrudan görüşmeyi reddediyor, bu da diğer tarafların İngiltere, Çin, Fransa, Almanya ve Rusya'nın iki taraf arasında gidip gelmeleri gerektiği anlamına geliyor.
İran Dışişleri Bakanı Hossein Amir-Abdollahian perşembe günü Al Jazeera ile yaptığı röportajda, durumun olumlu olduğunu öne sürdü, ancak Tahran'ın tüm yaptırımların kaldırılması gerektiği ve Washington'un bir daha çekilmeyeceğine dair garanti vermesi gerektiği yönündeki tutumunu tekrarladı.
Tahran'ın atom faaliyetlerine kısıtlama getirilmesi karşılığında yaptırımları kaldıran anlaşmadan geriye çok az şey kaldı. Ardından Başkan Donald Trump, 2018'de Washington'u ABD yaptırımlarından geri çekti ve İran daha sonra anlaşmanın nükleer kısıtlamalarının çoğunu ihlal etti ve bunların çok ötesine geçmeye devam etti.