Temel ilaç ve tıbbi malzeme eksikliği, hastane çevresinde sürekli süren bombardıman ve sağlık personeli yetersizliği, hasta ve yaralıların umutsuzca ölümle yüzleşmesine neden oluyor. 30 yaşındaki bir Filistinli, savaşta ağır yaralandığını ve ayağına platin takılması gerektiğini ancak hastanede bu tür operasyonların imkansız olduğunu belirtti. Yaralı, “Beni eşek arabasıyla buraya getirdiler ama burada ne ilk yardım var ne de doktorlar” diyerek ağrı kesici dahi bulamadığını ifade etti.
AMBULANSLAR ENGELLENİYOR
Kemal Advan Hastanesi Müdürü Husam Ebu Safiyye, bölgedeki sağlık sisteminin çöküş noktasında olduğunu belirtti. İsrail'in yardımları ve tıbbi heyetlerin girişini engellediğini söyleyen Ebu Safiyye, bombardıman nedeniyle her gün çok sayıda kişinin hayatını kaybettiğini ve ambulans erişiminin dahi sağlanamadığını vurguladı.
Enkaz altından gelen yardım çağrılarının cevapsız kalması en acı verici durumlardan biri olarak tanımlanıyor. "Bu çağrılar ertesi gün kesildiğinde, hayatta kalanların da şehit olduğunu anlıyoruz," diyen Ebu Safiyye, yardım taleplerinin dünya çapında karşılık bulamamasından büyük üzüntü duyduğunu belirtti.
İsrail’in saldırıları sonucu bölgede yaşanan kıtlık, gıda ve içme suyu gibi temel ihtiyaçlara erişimi neredeyse imkânsız hale getirdi. BM ve uluslararası yardım kuruluşlarının girişimlerine rağmen, Gazze’ye yardım gönderilmesine izin verilmemesi, bölgeyi insani felaketin eşiğine getirdi.