"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı az bulutlu
18°
34,2612 %-0.05
37,0585 %0.18
2.302.828 %0.414
3.014,15 0,71
Ara
İşçi Haber Dünya Gazze'de salgın krizi: Savaşın yıkımı Hepatit vakalarını artırdı

Gazze'de salgın krizi: Savaşın yıkımı Hepatit vakalarını artırdı

İsrail’in 7 Ekim 2023’ten itibaren Gazze’ye yönelik saldırıları sonrası, birçok Filistinli evlerini terk edip çadırlarda yaşarken, bir yandan da salgın hastalıklarla mücadele ediyor.

Kanalizasyon sistemlerinin tahrip edilmesi, atık toplama araçlarının saldırılarda zarar görmesi, barınma merkezlerindeki aşırı kalabalık, ortak tuvalet kullanımı, yetersiz beslenme ve bağışıklık sistemlerinin zayıflaması gibi faktörler, Gazze'de viral hastalıkların hızla yayılmasına neden oluyor. Bu hastalıkların başında, tedavi olanaklarının kısıtlı olması nedeniyle en ölümcül olanı Hepatit vakaları geliyor.

Gazze Şeridi’nin güneyindeki Han Yunus kentindeki Nasır Hastanesi, çok sayıda çocuğun Hepatit teşhisiyle tedavi gördüğünü bildiriyor. Hastanenin Çocuk Hastalıkları ve Doğum Bölümü Başkanı Ahmed Ferrar, son dönemde tüm dünyada en yüksek Hepatit A vakalarının Gazze'de görüldüğünü belirtti. Ferrar, binlerce Hepatit hastasının olduğu tahmininde bulunurken, bazı hastaların sağlık kuruluşlarına ulaşamadığını ifade etti.

Gazze'de çocukları bekleyen yeni ölümcül tehlike: Hepatit - Son Dakika  Haberleri

KARACİĞER YETMEZLİĞİNE KADAR İLERLİYOR

Hepatit'in belirtileri arasında karın ağrısı, ishal ve koyu renkli idrar yer alıyor. Ancak bazı vakalar fulminan Hepatit (karaciğer yetmezliği) safhasına geçebiliyor ve bu durumda ölüm riski yüksek. Ferrar, haftada 2-3 hastanın fulminan Hepatit safhasına girdiğini, bu vakaların yüzde 70'inin ölümle sonuçlandığını açıkladı. Aşıların mevcut olduğunu, ancak Gazze'de bulunmadığını belirtti.

Hastanede tedavi gören çocuklardan birinin, okul birincisi iken karaciğer yetmezliği nedeniyle komaya girdiği belirtiliyor. Ferrar, çocuğun karaciğerindeki toksinlerin beyin fonksiyonlarını etkilediğini ve bu nedenle komada olduğunu ifade etti.

Filistin Sağlık Bakanı Ebu Ramazan Gazze'de salgın hastalık uyarısı yaptı

Ferrar, hastalığın yayılmasının önlenmesi için savaşın sona ermesi, sınır kapılarının açılması ve dezenfektanların Gazze'ye girişine izin verilmesi gerektiğini söyledi. Ayrıca, çocukların yeterli beslenme imkanlarına erişiminin sağlanmasının önemli olduğunu belirtti.

Ranin adlı bir çocuğun annesi Zine Tabasi, çadırda yaşadıklarını ve atık suların her yerde bulunduğunu, temiz su ve yiyecek sıkıntısı çektiklerini belirtti. Kızının ateşinin yükseldiğini ve renginin sarardığını ifade eden Tabasi, doktorların kızının karaciğerinde iltihaplanma ve büyüme olduğunu söyledi.

Filistin Sağlık Bakanı Macid Avni Muhammed Ebu Ramazan, 4 Ağustos'ta düzenlediği basın toplantısında Gazze'de büyük bir salgının eşiğinde olduklarını belirtmişti. Ebu Ramazan, İsrail saldırılarından önceki yıl Gazze genelinde yalnızca 85 Hepatit vakası varken, bu sayının şimdi 100 bini aştığını duyurdu.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *