Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, ülkesinde sıkıyönetim ilan ettiğini duyurdu. Yoon, bu kararın özgürlüğü ve anayasal düzeni korumak amacıyla alındığını belirterek, muhalefet partilerinin ülkeyi krize sürüklemek için parlamento sürecini rehin aldığını ifade etti.
Yoon, açıklamasında "Özgür Kore Cumhuriyeti'ni Kuzey Kore komünist güçlerinin tehdidinden korumak, halkımızın özgürlüğünü ve mutluluğunu yağmalayan Kuzey Kore yanlısı devlet karşıtı güçleri ortadan kaldırmak" amacıyla bu kararı aldığını söyledi. Ayrıca, özgür anayasal düzeni korumak adına sıkıyönetim ilan ettiğini duyurdu.
Hükümetin Tepkisi
Yoon, sıkıyönetim ilanına sebep olan gelişmelere de değindi. Demokrat Parti'nin, bu hafta ülkenin üst düzey savcılarını görevden almak için verdiği önergeye ve hükümetin bütçe teklifini reddetmesine atıfta bulunarak, muhalefetin ülkedeki siyasi istikrarı bozduğunu savundu.
Güney Kore’deki bu gelişme, gündemdeki siyasi gerilimleri ve ülkenin geleceği açısından önemli bir dönüm noktası olarak değerlendiriliyor. Başkan Yoon'un açıklamaları, ülkenin iç politikasındaki gerginliklerin daha da artmasına yol açabilir.
polis otobüsleri ana meclis girişini kapattı
Güney Kore'de, ülkenin Cumhurbaşkanı Yoon Suk Yeol'un sıkıyönetim ilanının ardından, polis otobüsleri ana meclis girişini kapattı. YTN TV'ye yansıyan görüntülerde, polis otobüslerinin, meclise girişin engellenmesi amacıyla yerleştirildiği görüldü. Kanal, Güney Kore Meclis Başkanı'nın meclise doğru yola çıktığını ve bir oturum düzenlemeyi planladığını bildirdi. Ayrıca, Maliye Bakanı'nın da sıkıyönetim ilanına ilişkin toplantılar yapacağı ifade edildi.
Sıkıyönetim kararı sonrası, ülkedeki ana muhalefet partisi, milletvekillerini Ulusal Meclis'e çağırdı. Bu gelişmenin ardından, Güney Kore Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, ordudaki komutanlara toplantı talimatı verildi ve teyakkuzda olmaları gerektiği bildirildi.
Sıkıyönetim Komutanlığı'ndan Kritik Açıklamalar
Sıkıyönetim komutanlığından yapılan açıklamada, siyasi faaliyetlerin ve partilerin yasaklandığı duyuruldu. Tüm medya ve yayıncıların komutanlığın kontrolüne alındığı belirtilirken, sağlık çalışanlarına 48 saat içinde iş başı yapmaları gerektiği bildirildi. Sıkıyönetimi ihlal edenlerin ise, herhangi bir emir beklenmeden gözaltına alınacağı vurgulandı.