"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı bulutlu
15°
34,2551 %0.1
37,1232 %0.27
2.300.416 %-1.889
3.015,29 0,77
Ara
İşçi Haber Dünya Hamas’ın yeni lideri kim olacak? Suikastlerin ardından kritik kararlar!

Hamas’ın yeni lideri kim olacak? Suikastlerin ardından kritik kararlar!

İsrail'in ardı ardına düzenlediği suikastlar sonucunda Hamas örgütünde üst düzey liderlerin hayatını kaybetmesi, yeni liderin kim olacağı konusunda belirsizliğe yol açtı. Hamas içerisinde liderlik koltuğuna kimin oturacağı merakla beklenirken, örgüt kaynaklarından yeni açıklamalar geldi.

Örgütün eski lideri İsmail Haniye’nin Tahran’da, ardından Yahya Sinvar’ın ABD destekli bir operasyonla öldürülmesi Hamas’ın yönetiminde büyük bir boşluk yarattı.

Hamas kaynaklarından alınan bilgilere göre, mart ayında yapılması planlanan liderlik seçimlerine kadar örgüt, Katar’ın başkenti Doha merkezli geçici bir komite tarafından yönetilecek. Komitenin, Hamas’ın liderlik boşluğunu doldurana kadar stratejik kararlar alma yetkisi bulunacak.

Halid Meşal: Hamas liderleri şehit olsa da direnişe devam edeceğiz

KOMİTE NASIL OLUŞTURULDU? Komitede kimler var?

Örgüt kaynakları, Yahya Sinvar’ın yerine doğrudan yeni bir lider atanmayacağını belirtti. Bunun yerine, geçici idari komitenin grup üzerinde yönetim sağlayacağı öne sürüldü. Komitenin görevi, "savaş ve olağanüstü durumlarda yönetimi sağlamak" ve "gelecek stratejileri belirlemek" olarak tanımlandı.

Komite üyeleri arasında Gazze Temsilcisi Halil el-Hayya, Batı Şeria Temsilcisi Zaher Caberin, Yurtdışı Filistin Temsilcisi Halid Meşal ve Şura Danışma Konseyi Başkanı Muhammed Derviş yer alıyor. Güvenlik nedenleriyle komitenin siyasi büro sekreterinin ismi ise kamuoyuna açıklanmadı.

YENİ LİDER ne zaman belirlenecek?

Hamas’ın mart ayındaki seçimlere kadar yeni bir lider belirlemeyeceği, geçici olarak komitenin örgütü yöneteceği ifade ediliyor. Katar’da bulunan komite üyelerinin, liderliğe yönelik temsili bir isim belirleme ihtimalinin de masada olduğu ancak yönetimin ağırlıklı olarak komite aracılığıyla yürütüleceği bildirildi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *