"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı bulutlu
15°
34,2370 %0.05
37,0369 %0.03
2.305.339 %-0.011
3.015,16 0,76
Ara
İşçi Haber Dünya Hizbullah’ın 20 yıllık Drone’u İsrail'in Demir Kubbesi'ni nasıl aştı?

Hizbullah’ın 20 yıllık Drone’u İsrail'in Demir Kubbesi'ni nasıl aştı?

İsrail ordusu, milyarlarca dolarlık hava savunma sisteminin Hizbullah'a ait bir drone tarafından aşılmasıyla büyük bir şok yaşıyor. Peki, İran'ın hipersonik füzelerle başaramadığını, Hizbullah 20 yıllık bir drone ile nasıl yaptı?

Hizbullah’ın 20 yıllık Drone’unun Demir Kubbe' yi aşması dünya gündemine oturdu. İsrail'in savunma sistemi iki İHA’yı vurmayı başardı, ancak üçüncü drone’un Akka’nın kuzeydoğusunda radardan kaybolduğu bildirildi. İsrail Ordu Radyosu tarafından yayımlanan ön soruşturma raporuna göre, Hizbullah’ın Hayfa kentine düzenlediği saldırı sırasında eş zamanlı olarak 3 insansız hava aracı (İHA), 3 güdümlü füze ve çok sayıda roket kullanıldı.

Demir Kubbe: İsrail'in hava savunma sistemi nasıl çalışıyor, Filistinli  gruplar sistemi nasıl aşıyor? - BBC News Türkçe

DÜŞÜK İRTİFA VE GPS MÜDAHALESİ İHA'YI GÖRÜNMEZ KILDI

İsrail ordusu, alçak irtifada uçan veya GPS sistemine müdahale edilen İHA'nın kendi kendini imha ettiğini varsaydığını açıkladı. Ancak soruşturma, bu insansız hava aracının tehdit olarak sınıflandırılabilecekken yeterli dikkatin gösterilmediğine dikkat çekti. Hayfa yakınlarındaki Yokneam bölgesinde halkın şüpheli bir hava aracı gördüğü yönündeki bildirimler, aynı bölgede uçan bir helikopter nedeniyle göz ardı edildi.

Yetkililer, İHA saldırısının ardından uyarı sirenlerinin devreye sokulacağını ve bazı bölgelerde yanlış alarm olasılığının da göz önünde bulundurulduğunu belirtti.

ASKERLER YEMEK SAATİNDE HEDEF ALINDI

İsrail ordusu, saldırıda kullanılan İHA’nın, "Şahid 107" tipi bir drone olduğunu ve önceden belirlenmiş rota ve konum bilgisiyle çalıştığını tespit etti. 3 ila 5 kilogramlık savaş başlığı taşıyan bu drone’un, askeri üssün yemekhanesini hedef aldığı ve saldırının, askerlerin yemek yediği sırada düzenlendiği ifade edildi.

Saldırıda, Golani Tugayı'na ait askeri üste 4 asker hayatını kaybetti, 7’si ağır olmak üzere toplam 58 asker yaralandı. Hizbullah, yaptığı açıklamada saldırının Gazze’deki Filistin halkıyla dayanışma göstermek ve Lübnan’daki Basta ve Nuveyri mahallelerine düzenlenen saldırılara karşılık olarak yapıldığını belirtti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *