İngiltere Başbakanı Keir Starmer, geçtiğimiz ay Oval Ofis’te Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy ile yaşanan gerginliğin ardından, Trump yönetiminden Zelensky’i eleştirmesi için baskı gördüğünü açıkladı. New York Times’a (NYT) verdiği demeçte Starmer, “Trump ile Zelenskiy arasında Oval Ofis'teki görüşme o kadar da iyi geçmediği bir gün, Zelenskiy’i eleştirmem için baskıya uğradım” dedi.
TRUMP-Zelensky GÖRÜŞMESİ GERGİN GEÇTİ
28 Şubat'ta Oval Ofis’te Trump ve Zelensky arasında yaşanan görüşmenin gergin olduğu ve Zelenskiy’nin Beyaz Saray’ı erken terk ettiği bildirildi. Trump’ın Zelenskiy’ye Ukrayna’daki savaşı sona erdirmesi için baskı yaptığı ancak Zelenskiy’nin bu baskıya karşı koyduğu iddia edildi. Starmer, görüşme sonrası tarafları yeniden bir araya getirmeye çalıştığını ve Trump ile ilişkilerinin iyi olduğunu belirtti.
Krizin ardından Starmer, ulusal güvenlik danışmanı Jonathan Powell’ı Kiev’e göndererek Zelenskiy’ye Trump ile ilişkilerini nasıl düzeltebileceğine dair tavsiyeler vermesini sağladı. Powell’ın arabuluculuğuyla Trump ve Zelenskiy telefonda görüştü ve Zelenskiy, Trump’ın barış çabalarını desteklediğini ifade etti. 18 Mart’ta Moskova ve Kiev, ABD'nin öncülüğünde 30 günlük bir ateşkes anlaşmasına varmıştı. Ancak Rusya, ateşkese rağmen Ukrayna’ya insansız hava araçlarıyla saldırılarını sürdürdü ve birçok sivilin ölümüne yol açtı. Washington, ateşkesin kırılgan olduğuna dikkat çekerken, Ukrayna tarafı Moskova’nın güvenilir olmadığını savunuyor.
Oval Ofis’teki gerginliğin ardından, 5 Mart’ta ABD, Ukrayna’ya sağladığı askeri istihbarat yardımını geçici olarak durdurdu. Trump yönetimi, Rusya’ya yönelik yaptırım tehditlerini sürdürüyor, ancak doğrudan askeri ya da diplomatik baskı uygulamaktan kaçınıyor. ABD’li müzakereciler, 24 Mart’ta Riyad’da Ukrayna ve Rusya temsilcileriyle ayrı ayrı görüşmeler yapacak. Trump ekibi şu ana kadar her iki tarafla da doğrudan temas kurmaktan kaçındı. Daha önce 18 Şubat’ta Riyad’da, 27 Şubat’ta İstanbul’da ve 11 Mart’ta Cidde’de ayrı görüşmeler gerçekleştirilmişti.
STARMER'DEN SERT MESAJ: PUTİN GÜVENİLİR DEĞİL
Starmer, Ukrayna'nın desteklenmesi için bir “istekliler koalisyonu” kurulması gerektiğini belirterek, Putin’in güvenilir olmadığını ve barış anlaşmalarını kolayca ihlal edebileceğini vurguladı. Starmer, “Putin’e sınırları ihlal etmesi durumunda bunun ciddi sonuçları olacağını açıkça belirtmeliyiz” dedi. Washington'un Zelenskiy’yi açıkça eleştirmesi için Starmer’a baskı yaptığı, ancak Starmer’ın tarafsız kalmaya çalıştığı ifade ediliyor. Trump yönetiminin, Ukrayna’ya sağlanan yardımları ve destek paketlerini Zelensky’nin tutumuna göre yeniden şekillendirmeyi planladığı iddia edildi.