"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı az bulutlu
17°
34,2773 %0.03
37,0258 %0
2.279.814 %-1.523
2.993,03 -1,15
Ara
İşçi Haber Dünya Irak'tan Türkiye ile İran sınır güvenliği kararı: Yeni yöntemler devreye alınacak

Irak'tan Türkiye ile İran sınır güvenliği kararı: Yeni yöntemler devreye alınacak

Karara ilişkin açıklama Irak İçişleri Bakanlığı'ndan geldi. Yapılan duyuruda Irak'ın, İran ve Türkiye sınırlarının güvenliğini daha iyi sağlamak amacıyla yeni adımların atılmaya hazırlandığı bildirildi.

Bakanlık yaptığı duyuruda, İran ve Türkiye sınırlarının güvenliğini daha iyi şekilde sağlamak amacıyla 8 aşamadan oluşan plan ve yöntemleri devreye alacağına dair önemli açıklamalarda bulundu.

Alınan karar kapsamda Irak İçişleri Bakanlığına bağlı Sınır Güçleri Komutanı Muhammed el- Sıedi, İran'ın resmi haber ajansı INA'ya açıklamada bulunarak 2 ve 6 aşamalı plan üzerinde çalıştıklarını bildirdi. Devamında ise Seıedi, Irak'ın altı ülke ile sınırı olduğunu hatırlatarak özellikle İran ve Türkiye ile olan sınırlarınındaki güvenliğe önem verdiklerini ifade etti. 

SİLAHLI UNSURLARA (PKK) DİKKAT ÇEKTİ

Seıdi, 1493 kilometreyle en uzun sınırın İran ile olduğunu belirterek İran sınırında Hanekin ilçesi ile Pencevin nahiyesi arasındaki 300 kilometrelik mesafenin güvenliğini en iyi şekilde temin etme yönünde çalışmalara başladıklarını vurguladı.

Ayrıca, bu bölgede 1980'lerden itibaren yasaklanan silahlı unsurların (PKK) yer aldığını paylaşan Sıedi, bu silahlı unsurlar tarafından kontrol edilen alanı zayıflatmak için de çalışmalar yürüttüklerini vurguladı.

Türkiye ile sınıra ilişkin de açıklamalarda bulunan Sıedi, Türkiye ile 362 kilometrelik zor, dağlı ve engebeli bir sınır olduğunu ve yılın hemen hemen yarısında karla kaplı bulunduğunu bildirdi. 

"TÜRKİYE İLE İKİ AŞAMALI ÇALIŞMA BAŞLATTIK" AÇIKLAMASI

Türkiye ile çalışma başlattıklarını duyuran Sıedi, tarih boyunca Irak ile Türkiye arasında sınır karakolları olmamasının bölgede bazı yasa dışı silanlı grupların varlık göstermesine sebep olduğunun altını çizerek sözlerine şu ifadelerde devam etti:

"Türkiye ile iki aşamalı çalışma başlattık. İlki, sınırın güvenliğini sağlamak için iki taraf arasında ortak koordinasyon merkezi kurulacak. İkincisi ise iki ülke arasında sınır karakolları inşa edilecek."

SINIR KARAKOLLARI İNŞA EDİLECEK

İki aşamalı çalışmaya yönelik detayları paylaşan Sıedi, Duhok ve Erbil kentlerinin Türkiye ile olan sınır hatlarında yaklaşık 27 sınır karakolu inşa edilmesi için talimatın verildiğini aktardı.

Öte yandan, Sıedi, Irak sınırında Türkiye için tehit unsuru olabilecek herhangi bir unsurun bulunmaması için ciddi çaba harcadıklarını vurguladı. 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *