"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı bulutlu
15°
34,2505 %0.09
37,0850 %0.16
2.299.274 %-1.761
3.009,40 0,57
Ara
İşçi Haber Dünya İran, 2 milyon düzensiz göçmeni sınır dışı etmeye hazırlanıyor

İran, 2 milyon düzensiz göçmeni sınır dışı etmeye hazırlanıyor

İran Emniyet Teşkilatı Genel Komutanı Tuğgeneral Ahmed Rıza Radan, Mart 2025'e kadar ülkedeki düzensiz göçmenlerden yaklaşık 2 milyonunun sınır dışı edileceğini duyurdu.

Radan, devlet televizyonu aracılığıyla Genç Gazeteciler Kulübü'ne (YJC) yaptığı açıklamada, düzensiz göçmen sorunuyla başa çıkmak amacıyla İçişleri Bakanlığı ve diğer ilgili kurumlarla işbirliği içinde çalıştıklarını belirtti.

Radan, bu yılın sonuna kadar, İran takvimine göre Mart 2025'te, ülkede yasa dışı olarak bulunan birçok izinsiz yabancı uyruklunun sınır dışı edileceğini ifade etti. Ülkedeki düzensiz göçmenlerin sayısının belirlendiğini ve bu bilgilerin İçişleri Bakanlığı tarafından kamuoyuyla paylaşılması gerektiğini ekledi. Radan, bu yıl yaklaşık 2 milyon izinsiz yabancı uyruklunun ülkeden sınır dışı edileceğini vurguladı.

1979'daki Sovyetler Birliği'nin Afganistan'ı işgali sonrası İran'a yönelen Afgan mülteci akını, ABD'nin Afganistan'ı işgali, iç savaşlar ve genel istikrarsızlık nedeniyle devam ediyor. Son yıllarda, Afganistan'daki güvenlik, siyasi ve ekonomik sorunlardan kaynaklanan düzensiz göçmen akını özellikle yoğunlaştı. İranlı yetkililer, resmi olmayan verilere göre ülkede yaklaşık 5 milyon Afgan bulunduğunu ve bunların büyük bir kısmının düzensiz göçmen olduğunu belirtiyor.

Eski İçişleri Bakanı Ahmed Vahidi, Ekim 2023'te yaptığı açıklamada, yasa dışı göçmenlerin ülkeyi terk etmeleri gerektiğini ve geri gönderilen göçmenlerin yeniden ülkeye dönmelerini önlemek için daha etkili bir mekanizmanın oluşturulması gerektiğini dile getirmişti. Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan da seçim kampanyası sırasında düzensiz göçmenlerin ülkede uyuşturucu ve istihdam sorunlarına yol açtığını ve bu sorunu çözme taahhüdünde bulunmuştu.

Bu arada, İran, ülkenin doğusundaki Afganistan sınırına 930 kilometre uzunluğunda bir duvar inşa etmeye başladı. İçişleri Bakanı İskender Mumini, 6 Eylül'de yaptığı açıklamada, düzensiz göçmenlerin birçok soruna yol açtığını ve en kısa sürede sınır dışı edileceklerini ifade etti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *