22 yaşındaki Mahsa Amini, 13 Eylül'de, zorunlu başörtüsü yasalarını uygulayan ve 'ahlak polisi' olarak adlandırılan İrşad devriyeleri tarafından saçının bir kısmı göründüğü gerekçesiyle gözaltına alındı. Gözaltında dövülerek komaya sokulan Amini, 16 Eylül'de yaşamını yitirdi.
Genç kadının bu baskıcı rejimle hayatını kaybetmesi tüm dünyada tepki çekti. Birçok ülkeden kadın erkek farketmeksizin binlerce insan 22 yaşındaki kadının korkunç ölümüne ve bunun beraberinde İran'da kadınların yaşadığı zorluk ve baskılara tepki gösterdi.
Ülkemizde de yaşanan bu acılı olaya tepki gösterildi. İstanbul'da binlerce kadın İran Başkonsolosluğuna yürüdü.
"Günlerdir dünyanın her yerinde biz kadınların içi yanıyor; öfkesi, isyanı, büyüyor" diyen kadınlar, "İran uzağımızda değil. Yanı başımızda... Türkiye'den İranlı kadınların sesini yükseltiyoruz. Mahsa Amini'nin katili İran molla rejimidir. İranlı kadınların mücadelesi hepimizin mücadelesidir" sloganlarıyla hiç görmedikleri hemcinslerinin yaşadığı korkunç olaya tepki gösterdi.
İran'da protestolarda son durum ne?
22 yaşındaki Mahsa Amini'nin ölümünün ardından son beş gün içinde protestolar ülkenin en az 15 şehre yayıldı.
Irna, Şiraz kentinde yaralanan bir polisin öldüğünü aktardı. Bir insan hakları grubu ise, 450 kişinin yaralandığını, 500 kişinin tutuklandığını öne sürdü.
Yerel basında çıkan haberlere göre, en az 15 şehre yayılan protestoları sona erdirmek için sokaklara polis gönderildi.
Ülkenin bazı bölgelerinde internet kesintilerine ilişkin raporlar paylaşıldı. İletişim Bakanı Issa Zarepour'un "internette bazı yerlerde ve bazı saatlerde bazı geçici kısıtlamalar" olabileceğini söyledi.
İran devlet medyası, polisin salı akşamı bin kişilik bir kalabalığı dağıtmak için göz yaşartıcı gaz kullandığını ve çok sayıda kişinin tutukladığını bildirdi. Göstericilerin güvenlik güçlerine taş attığı ve polis araçlarını ateşe verdiğini iddia edildi.
REİSİ BATI'YI ELEŞTİRDİ
New York'taki Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda konuşan İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, protestolardan veya Amini'den ismen bahsetmedi, ancak batılı ülkeleri "İran'da soruşturulan bir olaya" tepkileri nedeniyle eleştirdi.
İranlı yetkililer, Amini'nin ölüm nedeni hakkında soruşturma yürüttüklerini söyledi. Ancak protestocular bir iç soruşturmaya pek inanmıyor ve ahlak polisinin kaldırılmasını istiyor.