"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Orta şiddetli yağmur
16°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
34,5452 %0.18
35,9549 %-0.79
3.424.819 %1.974
3.000,34 1,29
Ara
İşçi Haber Dünya İran nükleer bomba yapmaya ne kadar yakın?

İran nükleer bomba yapmaya ne kadar yakın?

İran nükleer görüşmelerine ara verildi. İran nükleer çalışmalara neden bu kadar yoğunlaştı sorusu nükleer bomba endişesi yarattı.

Delegeler, Tahran ile Washington arasında 2015 İran nükleer anlaşmasını canlandırmak için yapılan dolaylı görüşmelerin yerli yerinde olduğunu, ancak bazı önemli sorunların çözülmemiş olmasına ve bir anlaşmanın sağlanıp sağlanmayacağının hala belirsiz olduğunu söyledi.

O zamanki Başkan Donald Trump, 2018'de Amerika Birleşik Devletleri'ni anlaşmadan çektiğinden ve yaptırımları yeniden uygulamaya koyduğundan beri, İran, anlaşmanın bir atom bombası için yeterli bölünebilir malzeme üretmesi için ihtiyaç duyacağı süreyi uzatan birçok sınırlamayı ihlal etti.

Diplomatlar, İran'ın anlaşmanın kısıtlamalarının ötesine geçerek edindiği bilgi göz önüne alındığında, yaygın olarak "kırılma zamanı" olarak adlandırılan bu sürenin, bir anlaşmaya varılsa bile bir yıla geri dönmeyeceğini söylüyorlar. Ancak genel olarak bu kısıtlamalara geri dönmek, koparma süresini şu andan daha uzun hale getirecektir.

Yalnızca sivil kullanımlar

İran, yalnızca sivil kullanımlar için uranyumu zenginleştirmek istediğini söylüyor, ancak birçoğu seçeneklerini açık tuttuğundan veya en azından nükleer silah üretmeye yaklaşarak müzakerelerde avantaj elde etmeye çalıştığından şüpheleniyor.

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın İran'ın nükleer faaliyetleri hakkında Kasım ayında yayınlanan son üç aylık raporuna dayanarak, uzmanlar genellikle patlama süresini yaklaşık üç ila altı hafta olarak belirlediler, ancak silahlanmanın daha uzun süreceğini söylüyorlar - genellikle kabaca iki yıl.

İsrail maliye bakanı Kasım ayında yaptığı açıklamada, İran'ın beş yıl içinde nükleer silahlara sahip olabileceğini söylemişti. 

Çıkış zamanını tahmin etmek kesin bir bilim değildir ve henüz kesinleşmemiş veya yayınlanmamış bir anlaşmanın neresinde duracağını söylemek daha da zordur. Ancak diplomatlar ve analistler, ilk kaba tahminlerin yaklaşık altı ay sürdüğünü söylüyor.

ZENGİNLEŞTİRME

Anlaşma, İran'ın uranyumu zenginleştirebileceği saflığı %3,67 ile sınırlandırıyor, bu da silah sınıfı olan kabaca %90'ın veya anlaşmadan önce İran'ın ulaştığı %20'nin çok altında. İran şu anda çeşitli düzeylerde zenginleşiyor, en yüksek seviye %60 civarında.

Anlaşma ayrıca İran'ın yalnızca 5.000'den fazla en az verimli, birinci nesil santrifüjüyle zenginleştirilmiş uranyumu tek bir tesiste üretebileceğini veya biriktirebileceğini söyledi.

Anlaşma, İran'ın araştırma için zenginleştirilmiş uranyum biriktirmeden, genellikle IR-1'den en az iki kat daha verimli olan az sayıda gelişmiş santrifüj ile zenginleştirmesine izin veriyor.

İran şimdi hem FEP'te hem de Natanz'daki yer üstü Pilot Yakıt Zenginleştirme Tesisinde (PFEP) yüzlerce gelişmiş santrifüjle uranyumu zenginleştiriyor.

Ayrıca, bir dağın içine gömülü bir tesis olan Fordow'da 1.000'den fazla IR-1 ve orada kurulu 100'den fazla gelişmiş santrifüj ile zenginleştiriyor. 

URANYUM STOK

IAEA , Kasım ayında yayınladığı raporunda , Tahran'ın zenginleştirilmiş uranyum stoğunun 2.5 tonun hemen altında olduğunu, anlaşmanın öngördüğü 202.8 kg (446 pound) sınırının 12 katından fazla, ancak anlaşmadan önceki beş tondan az olduğunu tahmin ediyor. 

Bununla birlikte, şimdi anlaşmadan önce ulaştığı %20'den daha yüksek bir seviyeye zenginleştiriyor ve yaklaşık %60'a kadar zenginleştirilmiş yaklaşık 17.7 kg uranyuma sahip, bu da yaklaşık %90'lık silah saflığına yakın. Bir nükleer bomba yapmak için yaklaşık 25 kg silah sınıfı uranyum gerekir.

Diplomatlar, şekillenmekte olan anlaşma kapsamında, aşırı zenginleştirilmiş uranyumun seyreltileceğini veya Rusya'ya gönderileceğini ve İran'ın anlaşmanın %3.67'lik zenginleştirme sınırına geri döneceğini belirtti.

DENETİMLER VE İZLEME

Anlaşma, İran'ın IAEA'nın beyan edilmemiş bölgelerin hızlı bir şekilde denetlenmesine izin veren sözde Ek Protokolünü uygulamasını sağladı. Ayrıca, kameralar ve diğer cihazlarla IAEA izlemesini, İran'ın IAEA ile uzun süredir devam eden Kapsamlı Koruma Önlemleri Anlaşması'nın kapsadığı temel faaliyetler ve teftişlerin ötesine taşıdı.

İran, Ek Protokolü uygulamayı durdurdu ve kameralardan ve diğer cihazlardan gelen verilerin toplandığı ve depolandığı ancak IAEA'nın en azından şu an için buna erişimi olmadığı kara kutu tipi bir düzenlemede ekstra izlemenin devam etmesine izin veriyor. 

Bu düzenleme bir yıldır yürürlükte.

POTANSİYEL SİLAHLAMA

Anlaşma kapsamında yasaklanmasına rağmen İran, %20 oranında zenginleştirilmiş uranyum metali üretti. Bu, Batılı güçleri alarma geçiriyor çünkü uranyum metali yapmak bomba üretme yolunda önemli bir adım ve hiçbir ülke bunu sonunda nükleer silah geliştirmeden yapmadı.

İran reaktör yakıtı üzerinde çalıştığını söyledi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *