"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı az bulutlu
18°
34,2785 %-0.02
37,0556 %0.16
2.314.324 %0.495
3.003,62 0,36
Ara
İşçi Haber Dünya İspanya'ya dönüşü kısa sürdü: Katalan lider yeniden firarda

İspanya'ya dönüşü kısa sürdü: Katalan lider yeniden firarda

Jordi Turull, Puigdemont'un Katalan parlamentosu yakınındaki etkinlikte destekçilerine hitap edip sonra kaybolduğunu, Belçika'ya döndüğünü duyurdu.

Katalonya'nın eski lideri Carles Puigdemont, hakkındaki tutuklama kararına rağmen, 7 yıl aradan sonra tekrar döndüğü İspanya'dan kaçmayı başardı. 2017'de yasa dışı bağımsızlık referandumu düzenledikten sonra Belçika'ya kaçan Puigdemont, İspanya'ya döndü ancak Barselona'da geniş çaplı polis aramalarına rağmen yakalanamadı.

Turull, Puigdemont'un 7 yıldır yaşadığı Waterloo kasabasındaki evine ulaşıp ulaşmadığını bilmediğini, ancak Puigdemont'un İspanya'ya tutuklanmak için değil, siyasi haklarını kullanmak için geldiğini ifade etti. Puigdemont'un, Katalonya'nın yeni liderini seçmek için yapılacak oylamaya katılmayı planladığını ancak güvenlik endişeleri nedeniyle miting alanından parlamentoya yürümek yerine bir arabaya bindiğini ve parlamentoya girmesine izin verilmeyeceğini düşünerek kısa sürede ayrıldığını aktardı.

Polis, Puigdemont'un tutulması için ilk başta "kamu düzenini bozabileceği" gerekçesiyle baskın yapmaktan kaçınmış, daha sonra Puigdemont'un bindiği aracı durdurmaya çalışmış fakat başarılı olamamıştı. Puigdemont'un Barselona'da coşkuyla karşılandığı etkinlikte, bağımsızlık hareketini yeniden canlandırmayı hedeflediğini ve destekçilerine "Yaşasın Katalonya" ifadeleriyle seslendiği belirtilmişti.

TUTUKLANMAMIŞTI

Aşırı sağcı Vox partisinden Ignacio Garriga, Puigdemont'un hakkındaki "zimmete para geçirme" suçlaması nedeniyle tutuklanmasını eleştirerek, "Neden henüz tutuklanmadığını anlamıyoruz" demişti. Puigdemont'un yakalanması için polis harekete geçmiş ve şehrin giriş-çıkışları kontrol altına alınmıştı.

Puigdemont, 2017'deki bağımsızlık referandumu sonrasında tutuklanma korkusuyla Belçika'ya kaçmıştı. İspanya parlamentosu, Mayıs ayında bağımsızlık referandumunda yer alan Katalan yetkililer için af yasası çıkarmıştı, ancak Yüksek Mahkeme, Puigdemont'a bu yasanın uygulanamayacağına karar vermişti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *