İsrail'in Calcalist finans gazetesinin perşembe günü bildirdiğine göre, İsrail firması NSO Group tarafından satılan bir bilgisayar korsanlığı aracının yurtdışında olası suistimalleri konusundaki endişeleri sonrasında siber teknolojilerini satın almaya uygun ülkeler listesini kaldırdı.
Kaynaklarını açıklamayan gazete Meksika, Fas, Suudi Arabistan, Meksika ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin artık İsrail siber teknolojisini ithal etmesi yasaklanacak ülkeler arasında olduğunu söyledi. Satın almak için lisans verilen ülkelerin listesi 102'den sadece 37'ye indirildi.
Rapora yanıt veren İsrail Savunma Bakanlığı yaptığı açıklamada, ihraç ettiği ihracat lisanslarında belirlenen kullanım koşulları ihlal edildiğinde "uygun adımların" atıldığını, ancak herhangi bir lisansın iptal edildiğini onaylamadan durduğunu söyledi.
İsrail, bir grup uluslararası haber kuruluşunun NSO'nun Pegasus aracının çeşitli ülkelerdeki gazetecilerin, hükümet yetkililerinin ve hak aktivistlerinin telefonlarına girmek için kullanıldığını bildirdiği Temmuz ayından bu yana casus yazılım ihracatını dizginlemesi için baskı altında kalıyor.
Bu raporlar, İsrail'i Savunma Bakanlığı tarafından yönetilen siber ihracat politikasını gözden geçirmeye sevk etti.
Siber ihracat politikasını gözden geçiriliyor
Uluslararası Af Örgütü ve Toronto Üniversitesi'nde gözetleme üzerine çalışan Vatandaş Laboratuvarı'na göre, geçen yıl İsrail ile ilişkileri normalleştiren Fas ve BAE ile Suudi Arabistan ve Meksika, Pegasus'un siyasi gözetimle bağlantılı olduğu ülkeler arasındaydı.
NSO, araçlarını yalnızca hükümetlere ve kolluk kuvvetlerine sattığını ve kötüye kullanımı önlemek için güvenlik önlemleri olduğunu söyleyerek herhangi bir yanlış yapmayı reddetti.
Bu ayın başlarında, ABD'li yetkililer, NSO'yu, onu kötüye kullanan hükümetlere casus yazılım sattığı için ticari kara listeye aldı. Şirket, teknolojilerinin "terör ve suçu önleyerek ABD ulusal güvenlik çıkarlarını ve politikalarını desteklediği" için karardan dehşete düştüğünü söyledi.
NSO ayrıca, müşterilerini bilgisayar korsanlığına maruz bırakmakla suçlayan büyük teknoloji şirketlerinden gelen davalar ve eleştirilerle karşı karşıya kaldı.
Bu haber Reuters'den Türkçeye çevrilmiştir. İlgili haberin İngilizcesini okumak için tıklayın.