"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı bulutlu
15°
34,2551 %0.1
37,1232 %0.27
2.300.416 %-1.889
3.015,29 0,77
Ara
İşçi Haber Dünya Japonya'da yeni başbakan İşiba Şigeru oldu

Japonya'da yeni başbakan İşiba Şigeru oldu

Japonya'da İşiba Şigeru, LDP'nin yeni lideri olarak Temsilciler Meclisi'nde 291 oyla başbakanlık görevine getirildi. Yeni kabinesini oluşturma hazırlıkları içinde olan İşiba, 27 Ekim'deki erken genel seçimlere kadar bu görevde bulunacak.

Japonya'da iktidardaki Liberal Demokrat Parti'nin (LDP) yeni lideri İşiba Şigeru, Temsilciler Meclisi'nde düzenlenen olağanüstü oturumda ülkenin başbakanı olarak seçildi.

Oturumda, meclis üyeleri yeni başbakanı seçmek için oy kullandı. İşiba, LDP ve koalisyon ortağı Komeito'nun kontrolündeki 465 koltuklu mecliste 291 evet oyu alarak Japonya'nın 102. başbakanı oldu.

LDP'nin geçtiğimiz hafta gerçekleştirdiği liderlik seçiminde toplam 9 aday yarıştı; bu adaylardan ikisi kadın olmak üzere, bu sayı parti tarihinde en yüksek olarak kaydedildi. İşiba, ikinci tura kalan seçimde kadın rakibi Takaiçi Sanae'yi geride bırakarak LDP lideri oldu.

Yeni kabinesini açıklamaya hazırlanan İşiba, İmparatorluk Sarayı'nda düzenlenecek bir törenle görevine başlayacak. Görevini, 27 Ekim'de yapılması planlanan erken genel seçimlere kadar sürdüreceği tahmin ediliyor.

Süreç, LDP lideri ve eski Başbakan Kişida Fumio'nun ağustos ayında, parti içindeki siyasi bağış fonu skandalının kamu güvenini sarstığını belirterek istifa edeceğini açıklamasıyla başlamıştı. Kişida, 2021'de göreve gelmiş, ancak geçen hafta LDP seçimlerine katılmama kararı almıştı. Bu sabah ise Kişida ve kabinesi istifa etti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *