İngiltere Başbakanı Keir Starmer, Ukrayna’nın 30 günlük acil ateşkesi kabul etmesine rağmen, bu teklifin üzerinden iki haftadan fazla zaman geçmesine karşın Rusya’nın hala bir yanıt vermediğini ifade etti.
Starmer, Paris’teki zirvede Avrupa liderleriyle birlikte Ukrayna’daki son durumu değerlendirdiklerini belirterek, "Bugün burada, Paris'te Rusların oyaladığı konusunda hemfikir olduk. Oyun oynuyorlar ve zamana oynuyorlar." dedi.
Rusya’ya Yeni Yaptırımlar Yolda mı?
Zirvede alınan kararlar arasında, Rusya üzerindeki ekonomik baskının artırılması da yer aldı. Starmer, toplantıya katılan ülkelerin yaptırımları hafifletmek yerine daha da sıkılaştırma konusunda güçlü bir irade ortaya koyduğunu dile getirdi.
"Odada, şimdi eski yaptırımları geri çekme ya da zayıflatma zamanı olmadığı konusunda çok güçlü bir kararlılık vardı. Tam tersine, şimdi Rusya'ya yönelik yaptırımları artırma zamanı." ifadelerini kullanan Starmer, Avrupa’nın barış süreci konusunda birlik içinde hareket ettiğini vurguladı.
İngiltere'den Ukrayna’ya Yeni Askeri Destek Geliyor
İngiltere’nin Ukrayna’ya yönelik askeri destek konusunda kararlı olduğunu belirten Starmer, İngiltere Savunma Bakanı John Healey’nin 11 Nisan’da yapılacak Ukrayna Savunma Temas Grubu toplantısına başkanlık edeceğini açıkladı.
Bunun yanı sıra Fransız, İngiliz ve Alman savunma bakanlarının, Ukrayna ordusuna yönelik destek konularını ele almak üzere Kiev’e gitmeyi planladığını da doğruladı. Keir Starmer’a, ABD Başkan Yardımcısı J.D. Vance’in Avrupa’yı "acınası beleşçiler" olarak tanımladığı iddiası da soruldu. Bu soruya doğrudan yanıt vermekten kaçınan Starmer, Paris’teki zirvede bir araya gelen ülkelerin Ukrayna’nın savunma kapasitesini artırma konusunda mutabık kaldığını belirtti.
"Bunun için ABD'nin katılımı ve desteği gerekecek ve bu, ABD’yle ve Başkan (Trump) ile birçok kez yaptığımız bir görüşmedir." diyen Starmer, Avrupa ülkelerinin Ukrayna konusundaki kararlılığının her zamankinden daha güçlü olduğunu vurguladı.
İngiltere Ukrayna'ya Asker Gönderecek mi?
İngiltere’nin Ukrayna’ya asker gönderme ihtimali de gündemde. Başbakan Starmer, böyle bir karar alınması durumunda parlamentonun onay sürecinin devreye gireceğini belirtti.
"Eğer herhangi bir senaryoda uzun vadeli olarak konuşlanacaksak, elbette parlamento da bu konuda söz sahibi olmalı." diyen Starmer, Ukrayna’daki barış sürecinin İngiltere için de büyük önem taşıdığını ifade etti.
Ukrayna’daki savaşın sonlandırılması ve güvenlik garantilerinin ele alınması amacıyla 31 ülkenin katıldığı zirvede Türkiye’yi Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz temsil etti.
Paris’te gerçekleştirilen toplantının ardından Avrupa liderleri, Ukrayna’ya yönelik desteklerini artırma ve barış sürecini hızlandırma konusunda ortak bir duruş sergilediklerini belirtti.