"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı bulutlu
15°
34,2381 %0.05
37,0161 %-0.03
2.312.918 %0.381
3.022,67 1,02
Ara
İşçi Haber Dünya Kenya'da vergi artışı protestoları büyüyor: Ölü sayısı 39'a yükseldi

Kenya'da vergi artışı protestoları büyüyor: Ölü sayısı 39'a yükseldi

Kenya'da, vergi artışı yasa tasarısını protesto amacıyla başlayan gösteriler devam ediyor. Güvenlik güçleri iş yerlerini taşlayıp, araçları kundaklayan göstericilere, gerçek mermi ile müdahale etmeye başladı. Gösterilerde şu ana kadar 39 kişi hayatını kaybetti.

Kenya’da hükümetin vergi artışını içeren yasa tasarısına yönelik 18 Haziran’da protestolar tasarının geri çekilmesinin ardından Devlet Başkanı William Ruto'ya karşı eylemlere dönüştü.

Devlet Başkanı Ruto’nun, 26 Haziran’da tasarıyı imzalamayacağını açıklamasına rağmen göstericiler, Ruto'nun diyalog çağrılarını reddetmişti.

Thumbs B C 69D2B5Cd7788Bb462068A8005982Fd57

GÜVENLİK GÜÇLERİNİN MÜDAHALESİ SÜRÜYOR

Polis ve askerler, başkent Nairobi ve farklı şehirlerde düzenlenen protestolarda taş fırlatan göstericilere göz yaşartıcı gazla müdahale etti.

Protestocular, Nairobi’nin merkezine giden ana yolda barikat kurup ateşe verdi. Bazı göstericiler ise yollara boş tabutlar koyarak eylem yaptı.

Kenya’nın ikinci büyük şehri Mombasa’da da yüzlerce gösterici "Ruto gitmeli” sloganlarıyla yürüyüş gerçekleştirdi. Bir süre sonra şiddetlenen gösterilerde çok sayıda araç kundaklanırken, protestocular iş yerlerine taş fırlatarak maddi hasara yol açtı.

361 KİŞİ YARALANDI

Kenya Ulusal İnsan Hakları Komisyonu (KNCHR), ülke genelinde "2024 Finans Tasarısı"na karşı düzenlenen gösterilerde ölü sayısının 39'a yükseldiğini açıkladı.

KNCHR Başkanı Roseline Adede, Kenya'daki gösterilerle ilgili basına yaptığı açıklamada, ölümlerin polis ile göstericiler arasındaki şiddetli çatışmalardan kaynaklandığını söyledi.

Adede, "Kayıtlarımızdan elde edilen veriler, ülke çapındaki protestolarda 17'si başkent Nairobi'de olmak üzere 39 kişinin öldüğünü, 361 kişinin de yaralandığını gösteriyor." dedi.

Güvenlik güçlerinin protestoculara, gazetecilere, avukatlara ve sağlık personeline orantısız şiddet uyguladığına dikkati çeken Adede, bu durumu kınadıklarını belirtti.

DEVLET BAŞKANI TARTIŞMALI YASAYI İMZALAMAYARAK MECLİSE GERİ GÖNDERMİŞTİ

Öte yandan protestocular ülkenin farklı bölgelerinde gösteri düzenlemeye devam ediyor. Protestolar nedeniyle birçok işyeri kapalı kalırken bazı yollarda da ulaşım sağlanamıyor.

Protestolar ülke genelinde yağma ve maddi hasara yol açarken Kenya'da geçen hafta düzenlenen gösteriler sonrası ülke genelinde güvenlik önlemleri artırıldı.

Askeri araçlar ve zırhlı personel taşıyıcılar Nairobi'de devriye gezerken, ağır silahlı askerler de kaos ve yağmaya karşı polise destek oluyor.

Hükümetin vergi düzenlemesine karşı çıkan ve meclis binasına giren göstericilere polisin ateş açması sonrası çıkan olaylarda çok sayıda kişi yaralanmış ve bazıları da hayatlarını kaybetmişti.

Olaylar sonrası Kenya Devlet Başkanı William Ruto, tartışmalı yasayı imzalamayarak meclise geri göndermişti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *