Kolombiya anayasa mahkemesi hamileliğin ilk 24 haftasında kürtajı suç olmaktan çıkardı.
Yeni kurallara göre, hiç kimse bu süre içinde kürtaj yaptırdığı için yargılanmayacak. 2006'dan beri Kolombiya'da tecavüz vakalarında, kadının hayatı tehlikede olduğunda veya hamileliğin uygun olmadığı durumlarda kürtaja izin veriliyor.
Karar, bunu tarihi bir başarı olarak nitelendiren seçim yanlısı gruplar tarafından memnuniyetle karşılandı.
Katolik Kilisesi'nden açıklama
Ancak Başpiskopos José Luis Rueda, Katolik Kilisesi'nin "doğuştan doğal ölüme kadar insan yaşamını ilan etmeye, savunmaya ve desteklemeye devam edeceğini" diye ifade etti.
Seçim yanlısı aktivistler, bunun, Meksika Yüksek Mahkemesi'nin Eylül ayında verdiği benzer bir karar ve Arjantin'de kürtajın 14. haftaya kadar yasallaştırılması da dahil olmak üzere, son yıllarda elde edilen bir dizi zaferin sonuncusu olduğunu söylüyorlar .
Bu, Katolik bir bölge olan ve derinden muhafazakar değerlere sahip olan Latin Amerika için büyük bir adımdır. Ancak Meksika, Arjantin ve şimdi Kolombiya'nın kürtajı suç olmaktan çıkardığı gerçeği, ivmenin arttığını hissettiriyor.
Bölgedeki aktivist hareket son birkaç yıldır çok büyüktü ve bu kesinlikle değişimi etkiledi. Ama mücadele henüz bitmedi. Pek çok Latin Amerika ülkesi, yani bölgenin açık ara en büyük ülkesi olan Brezilya gibi, kürtaj haklarını hâlâ ciddi şekilde sınırlandırıyor.
Ve bazı Orta Amerika eyaletlerinde tecavüz ve ensest durumlarında bile kürtaj doğrudan yasaklanmıştır.
Hapishanelerde uzun hapis cezaları çeken ve birçoğu düşük yaptığını söyleyen kadınlar var. Ancak bazı ülkelerde üreme hakkı bu kadar az olduğu için, tıbbi yardıma ihtiyacı olan kadınlar devlet tarafından terk ediliyor.
Karar, kürtajı ceza kanunundan çıkarmak olan Causa Justa (Just Cause) çatı örgütünün açtığı dava sonucunda çıktı.
Kolombiya'daki kürtajların %90'ının gizli
Causa Justa, kürtajın 2006 kararı kapsamında izin verilen üç vakanın dışında bir suç olarak tanımlanması nedeniyle, kürtaj yapan doktorların ve hastalarının genellikle damgalandığını savundu.
Grup, Kolombiya'daki kürtajların %90'ının gizlice gerçekleştirildiğini ve kadınların sağlığını ve yaşamını riske attığını tahmin ediyor.
Pazartesi günkü karar kürtajı Kolombiya ceza kanunundan tamamen kaldırmamış olsa da, prosedüre erişimi genişletme savaşında bir zafer olarak görülüyor.
5-4 kararının ardından mahkeme, Kongre ve hükümeti, aile planlaması hizmetleri sağlamak, kürtaj bakımının önündeki engelleri ortadan kaldırmak ve evlat edinmeye yardımcı olmak da dahil olmak üzere hamile kadınların haklarını koruyacak bir yasa çıkarmaya çağırdı.
Bu haber BBC'den Türkçeye çevrilmiştir. İlgili haberin İngilizcesini okumak için tıklayın.