Fransız mahkemesi, aşırı sağcı lider Marine Le Pen’i, Avrupa Parlamentosu’na (AP) tahsis edilen fonları usulsüz kullanma suçlamasıyla mahkum etti. Le Pen’e, beş yıl süreyle kamu görevinden men edilme cezası verildi. Bunun yanı sıra dört yıl hapis cezası alırken, cezanın iki yılı ertelendi. Hangi cezai uygulamanın, yani hapiste kalma ya da elektronik kelepçe gibi kısıtlamaların uygulanacağı ise henüz belirli değil.
Paris’te görülen davada, Le Pen, karar açıklanmadan önce duruşma salonunu terk etti. Savcılar, Le Pen’in üç yılı ertelenmiş olmak üzere beş yıl hapis ve 300 bin Euro para cezasına çarptırılmasını talep etmişti. Ayrıca her türlü kamu görevinden beş yıl süreyle men edilmesi de savcıların isteği arasındaydı.
Mahkemenin, suçlu bulunan yerel politikacıların kamu görevlerinden derhal men edilmesinin yasal olduğuna yönelik verdiği karar, temyiz süreci devam etse dahi siyasi yasağın hemen yürürlüğe girmesine neden oldu. Bu durum, Le Pen’in 2027 Fransa cumhurbaşkanlığı seçimlerine katılmasını engelliyor. Batı medyasına göre, bu karar Fransa’nın kaderini değiştirecek bir adım olarak değerlendiriliyor. AP haber ajansı, 56 yaşındaki Le Pen’in siyasi geleceğinin büyük bir belirsizlikle karşı karşıya olduğunu bildirirken, Newsweek, son dönemde anketlerde ivme kazanan Fransız siyasetçinin başkanlık hayallerinin sekteye uğradığını vurguladı.
Bazı Fransız hukukçular, Anayasa Mahkemesi tarafından verilen, yerel bir siyasetçinin temyiz yollarını tükenmeden cezaya çarptırılmasını onayan kararın, AB fonlarını zimmetine geçirmekle suçlanan ve temyiz yoluna başvurması durumunda yıllarca sürebilecek bir davaya sahip olan Le Pen için de uygulanabileceğini savunuyor. Diğer bazı hukukçular ise, Anayasa Mahkemesinin kararının sadece yerel yetkililerle sınırlı olduğu ve Le Pen’in davasına uygulanamayacağını öne sürüyor.
Marine Le Pen'in Avrupa Parlamentosu Fonlarıyla İlgili Suçlamaları ve Mahkeme Kararı
Anayasa Mahkemesi, 2024 yılında Mayotte'un eski yerel siyasetçisi Rachadi Saindou’nun temyiz sürecinin sonuçlanmasını beklemeden görevden alınmasına ilişkin verdiği kararı yasal olarak onaylamıştı. Le Pen, Avrupa Parlamentosu milletvekili olduğu dönemde, 2 kişiye hayali danışmanlık hizmetleri vererek, Avrupa Parlamentosu fonlarıyla maaş ödediği gerekçesiyle suçlanıyor. 2004-2016 yılları arasında, eski adıyla Ulusal Cephe Partisi’nden seçilmiş bazı Avrupa Parlamentosu milletvekillerine, hayali istihdam oluşturdukları iddiasıyla 2015 yılında soruşturma başlatılmıştı.
Paris savcılığı, Le Pen ve babası Jean-Marie Le Pen’in de arasında olduğu partinin bazı üyeleri hakkında, AB’ye ait fonları kötüye kullandıkları ve bu suçu gizledikleri gerekçesiyle dava açılmasını istemişti. 2018’de adını Ulusal Birlik (RN) olarak değiştiren partinin lideri Le Pen, 2012, 2017 ve 2022 yıllarında üç kez Fransa Cumhurbaşkanlığı için aday olmuştu. Son iki seçimde Emmanuel Macron’a karşı ikinci tura kalmıştı. 2022 yılında parti liderliğini Jordan Bardella’ya devredip, partiye meclis grup başkanı olmuştu. Le Pen, 2027’deki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olmayı planlıyordu.