Başbakanlık Basın Ofisi tarafından yapılan açıklamada, Mikati'nin konuya dair ayrıntılı temaslarda bulunduğu bildirildi.
Lübnan hükümetinin, ulusal ve uluslararası hukuk temelinde bir politika izlediğini belirten Mikati, bu yaklaşımın Suriyeli mültecileri kabul ettikleri dönemde de geçerli olduğunu hatırlattı. Başbakan, bu çerçevede Adalet Bakanı Henry Huri, Temyiz Mahkemesi Başsavcısı Cemal Haccer ve Kamu Güvenliği Genel Müdür Vekili Tümgeneral İlyas Bisari ile temaslarda bulunduğunu açıkladı.
Mikati, meselenin yetkili yargı organlarının denetiminde, Lübnan'ın çıkarları ve Suriyeli halkla ilişkilerin geleceği gözetilerek ele alınması talimatı verdiğini vurguladı.
Suriye'deki Kritik Gelişmeler
Suriye'de 27 Kasım'da rejim karşıtı silahlı gruplar ile Beşşar Esed güçleri arasında şiddetlenen çatışmalar sonucunda dengeler değişti. 30 Kasım ile 7 Aralık tarihleri arasında Halep, İdlib, Hama ve Humus gibi önemli illerde üstünlük sağlayan gruplar, 7 Aralık itibarıyla başkent Şam'a girdi. Halk kitlelerinin desteğiyle rejim güçleri kontrolü tamamen kaybetti ve Baas Partisi'nin 61 yıllık iktidarı sona erdi. Beşşar Esed'in başkentten kaçtığı bildirildi.
Bu süreçte Suriye Milli Ordusu da Özgürlük Şafağı Operasyonu kapsamında, Fırat Nehri'nin batısındaki Tel Rıfat ve Münbiç ilçelerini PKK/YPG unsurlarından temizledi. Bölgenin terör unsurlarından arındırılmasıyla Suriye'nin kuzeyindeki stratejik noktalar güvence altına alındı.