Lübnan Cumhurbaşkanı Joseph Avn, ülkenin ulusal güvenliğini sağlamaya yönelik yakında bir stratejik taslak üzerinde çalışılacağını duyurarak, devlet dışındaki silahlı güçlerin kontrol altına alınması gerektiğini vurguladı. Avn, bu kapsamda Hizbullah'ın silahlarının alınmasının ancak diyalog yoluyla mümkün olabileceğini söyledi.
Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamaya göre Avn, başkent Beyrut'ta Lübnan kökenli Amerikalılardan oluşan "Lübnan için ABD Görev Gücü" adlı sivil toplum kuruluşu heyetini kabul etti. Görüşmede ulusal güvenlik, ekonomik reformlar ve devlet dışındaki silahlı yapıların durumu ele alındı.
Avn, “Devlet dışında hiçbir silaha veya silahlı gruba yer olmayacak. Bu, yemin törenimde de açıkça belirttiğim bir ilkeydi. Sorunlar diyalogla çözülmeli. Sonuçta Hizbullah, Lübnan’ın yapılarındandır” ifadelerini kullandı.
Ulusal Güvenlik Stratejisi Geliyor
Cumhurbaşkanı Avn, Lübnan’ın ulusal güvenliği için yakın zamanda kapsamlı bir stratejik taslak hazırlığına başlanacağını belirtti. Bu çalışmanın, hem iç kamuoyunun hem de uluslararası toplumun taleplerini karşılamayı hedeflediğini ifade etti.
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 1701 sayılı kararına olan bağlılıklarını yineleyen Avn, özellikle güney sınırında güvenliğin sağlanması için atılacak adımların bu stratejiye yön vereceğini söyledi.
UNIFIL'e Övgü, İsrail’e Eleştiri
Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Barış Gücü Misyonu (UNIFIL) çalışmalarını takdirle karşıladığını ifade eden Avn, İsrail’in Güney Lübnan’daki 5 stratejik noktadan hâlâ çekilmemesini eleştirdi. “İsrail’in Hamamis Tepesi, Aziyye Tepesi, Uveyda Tepesi, Balat Dağı ve Lebbune Tepesi’ndeki varlığı, durumu daha da karmaşık hale getiriyor” dedi.
Güneyde Asker Sayısı Artıyor, Kamplara Müdahale Edildi
Hükümetin, ülkenin güneyine 4 bin 500 ek asker gönderilmesine onay verdiğini hatırlatan Avn, Litani Nehri’nin kuzeyinde Filistinli grupların kontrolündeki 6 kampın dağıtıldığını ve bu bölgelerdeki silahlara el konulduğunu ya da imha edildiğini açıkladı.
İsrail İhlalleri Devam Ediyor
27 Kasım 2024'te İsrail ile Lübnan arasında sağlanan ateşkese rağmen, İsrail ordusunun anlaşmayı sık sık ihlal ettiği belirtiliyor. Lübnan makamlarına göre, ateşkes sonrası düzenlenen İsrail saldırılarında yüzlerce kişi hayatını kaybetti ya da yaralandı.
İsrail’in ateşkes anlaşmasındaki “geri çekilme” şartına uymadığına dikkat çeken yetkililer, sınıra yakın köy ve beldelerde güvenlik riskinin sürdüğünü belirtiyor.