Milano savcıları, markaların el çantaları ve diğer deri ürünleri için düşük ücretle yabancı işgücü kullandığını ve bu ürünleri perakende fiyatlarının çok altında ürettiğini belirtti. Soruşturma sonucunda, işçilerin uzun saatler boyunca çalıştırıldığı, hatta iş yerlerinde uyumaya zorlandıkları ortaya çıktı.
Ayrıca Armani soruşturması İtalya'daki Çinli üreticilerin işçi koruma yasalarını ihlal ettiğini ortaya çıkardı.
Dior ve Armani için verilen mahkeme kararında, işçilerin sürekli olarak çalışmaya zorlandığı ve iş yerinde uyumalarının sağlandığı belirtildi. Elektrik tüketimi verileri, kesintisiz gece-gündüz üretim döngülerinin varlığını ortaya koydu. Ayrıca, makinelerin güvenlik cihazlarının işçilerin daha hızlı çalışması için devre dışı bırakıldığı da tespit edildi. Mahkeme kararında işçilerin hijyen ve sağlık koşullarının asgari düzeyin altında olduğu vurgulandı.
DÜŞÜK MALİYETE ÜRETİLİYOR, ÇOK DAHA YÜKSEK FİYATA SATILIYOR
Bu tür yasadışı yöntemlerle üretim maliyetleri düşürüldü. Örneğin, Dior çantaları çok düşük bir maliyetle üretilip mağazalarda çok daha yüksek fiyatlarla satışa sunuldu. Üretim maliyetlerine deri ve diğer hammadde masrafları dahil değil; şirketler tasarım, dağıtım ve pazarlama giderlerini de ek olarak karşılıyor. İtalya, küresel lüks eşya üretiminin yarısından fazlasını üreten binlerce küçük üreticiyi barındırıyor. Yapılan incelemeler, bu üreticilerin kayıt dışı göçmen işçileri çok kötü çalışma koşullarında istihdam ettiklerini ortaya koydu.
İtalya'daki bu sorunlar üzerine mahkemeler tarafından markaların üretim operasyonlarına kayyum atandı, bu da üretim süreçlerinin denetlenmesi ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi amacını taşıyor.