Şansölye Angela Merkel, Almanya'nın ekonomisini fosil yakıtlardan uzaklaştırmasını zorlaştırsa da, nükleer enerjiyi aşamalı olarak bırakma kararını savundu.
Merkel, Avrupa Birliği'nin nükleer enerjiyi sürdürülebilir olarak etiketleme planlarına karşı olduğunu da söyledi. Eylül ayında yapılacak bir seçimin ardından yeni bir hükümet yemin ettiğinde görevi bırakacak olan Merkel şu sözleri söyledi:
"Elbette, kömür ve nükleer enerjiyi aşamalı olarak bırakırken enerji geçişini tamamlamak gibi çok iddialı ve zorlu bir görevle karşı karşıya olduğumuz doğru ama doğru yaparsak ülkemiz için buna değeceği de doğru” dedi.
16 yıldır ülkesini yöneten Merkel, on yıl önce Japonya'da meydana gelen Fukushima felaketinin ardından Almanya'yı nükleer enerjiden vazgeçmeye zorladı, bu çoğu Alman'ın aynı fikirde olduğu bir karardı.
Ancak Almanya'yı kömüre daha bağımlı hale getirdi, sera gazı emisyonlarını geçen yıl 1990 seviyelerine göre %40 azaltma hedefine ulaşmasını engelledi ve sanayi ve haneler için artan enerji maliyetlerine katkıda bulundu.
Merkel, hükümeti 2038 yılına kadar kömürün aşamalı olarak kaldırılması için baskı yapmasına rağmen, rüzgar ve güneş çiftlikleri gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının genişletilmesini teşvik edecek kadar yatırım yapmamakla suçlanıyor. Yeni bir hükümet kurma konulu görüşmelerde bulunan üç parti, bu süreyi 2030'a kadar uzatmak istiyor.
YENİLENEBİLİR ENERJİLER
Avrupa'nın en büyük ekonomisinin enerji karışımında yenilenebilir kaynakların payı, Fukushima felaketinden bu yana istikrarlı bir şekilde artıyor, ancak enerji ekonomistleri, Almanya'nın iddialı emisyon hedeflerine ulaşmasına yardımcı olacak kadar hızlı yükselmediğini söylüyor.
AB yöneticisi, Avrupa Komisyonu, bir AB sürdürülebilir yatırım programı kapsamında finansmana hak kazanmak için hangi faaliyetlerin çevresel kriterleri karşıladığını belirleyen bir sürdürülebilir finans "taksonomisi" hazırlıyor.
Reuters tarafından Mart ayında görüntülenen bir belge, uzmanların nükleer enerjiyi sürdürülebilir olarak etiketlemeye hazırlandıklarını, çünkü fosil yakıtların ürettiği karbondioksit emisyonlarının hiçbirine sahip olmadığını belirtti.
Merkel, Almanya'nın plana karşı çıkmaya devam edeceğini, ancak diğer 19 üyeyi planı engellemek için pozisyonunun arkasında toplamanın zor olacağını kabul etti. Merkel, "Avrupa Komisyonu bir yasa sunduğunda prosedürü bu şekilde durdurmak zor" dedi.
Bu haber Reuters'den Türkçeye çevrilmiştir. İlgili haberin İngilizcesini okumak için tıklayın.