"Rusya ve Ukrayna savaşı, Türkiye'yi ve Türkiye'nin NATO üyeliğini nasıl etkiler?" sorusuna yanıtı veren Bakan Hulisi Akar, tarihsel olarak devletlerin tehditlere karşı emniyet ve güvenliklerini daha iyi sağlamak için ittifaklar içinde yer almayı seçtiğini, "Şu anda geleneksel tehditlere ek olarak yeni hibrit tehditlerle test ediliyoruz.
Geleneksel devletler arası tehditleri biliyoruz. Şimdi ayrıca terörizm, aşırılıkçı ideolojiler, başarısız devletler, donmuş çatışmalar, kitlesel ve düzensiz göç ve iklim değişikliği bulunmaktadır."
Dünya genelinde mülteci sayısı 85 milyona ulaştığını söyleyen Bakan Hulusi Akar, "Dolayısıyla 'terör/aşırılık zemin kazandı' diyebiliriz. Bildiğiniz gibi geçmişte savaş öncelikle bir devlet faaliyetiydi.
Artık devlet-benzeri aktörler ve vekiller (güçler) de önemli rol oynuyor. Maalesef üzülerek belirtmem gerekir ki birçok grup ya da vekil güç bazı devletlerin ortağı olarak hareket ediyor.
Ayrıca teröristler, sosyal medyayı taraftar toplamak ve ideolojilerini yaymak için kullanıyor. Dezenformasyon yaymak için yalan haber, fotoğraf ve videolar kullanıyorlar. Yeni güvenlik ortamında yapay zekâ, nano teknoloji ve otonom sistemlerin de dikkate alınması gerekiyor."
Birleşmiş Milletler küresel sorunları ele alan tek evrensel platform olduğuna dikkati çeken Bakan Hulusi Akar, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne atıfta bulunduğu "Dünya beşten büyüktür."
TÜRKİYE, NATO’NUN YAPICI ÜYESİ OLMAYA DEVAM EDECEKTİR
Bakan Hulusi Akar, "Şüphesiz Türkiye NATO'ya, müttefiklere, dostlarına ve ortaklarına karşı üzerine düşen tüm sorumlulukları yerine getirmeye devam etmektedir ve bölgemizde ve dünyada barışa, güvenliğe, iş birliğine ve iyi komşuluk ilişkilerine katkıda bulunuyor.
Bunda şüpheye yer yok. Türkiye, Balkanlar'dan Orta Doğu'ya, Afganistan’a ve Kafkaslar'dan Afrika'ya ve ötesine kadar NATO'nun aktif ve yapıcı bir üyesi olmaya devam edecektir."
Son 30 yılda Türkiye'nin etrafında birçok kriz yaşandığını ve Türkiye'nin bu süreçte NATO, Avrupa Birliği ve Avrupa'nın güneydoğu sınırlarını koruduğunu belirten Bakan Hulusi Akar, bu krizlerde Türkiye'nin her zaman barış, istikrar ve güvenlik için çalıştığını söyledi.
Ukrayna'dan yapılan tahliye çalışmalarına değinen Bakan Hulusi Akar, Türkiye'nin Montrö Boğazlar Sözleşmesi konusundaki tutumuna dair, söz konusu sözleşmenin bugüne kadar Karadeniz'de denge ve istikrarı sağladığını söyleyerek, "Türkiye, sözleşmeyi her zaman dikkatli, sorumlu ve tarafsız bir şekilde uygulamıştır. Tüm tarafların menfaati için bu şekilde devam etmelidir."