"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı az bulutlu
18°
34,2612 %-0.05
37,0585 %0.18
2.302.828 %0.414
3.014,15 0,71
Ara
İşçi Haber Dünya Musk'ın "iç savaş kaçınılmaz" yorumu İngiltere'yi karıştırdı

Musk'ın "iç savaş kaçınılmaz" yorumu İngiltere'yi karıştırdı

İngiltere Başbakanlık Sözcüsü, ülkedeki aşırı sağcı şiddet olaylarının ardından Elon Musk'ın sosyal medya hesabında yaptığı "iç savaş kaçınılmaz" yorumuna tepki gösterdi.

İngiltere Başbakanlık Sözcüsü, Musk'ın X hesabından 4 Ağustos'ta yaptığı bu yorumun ve diğer paylaşımlarının "hiçbir haklı gerekçesi olmadığını" belirtti.

Sözcü, sosyal medya şirketlerinin suç faaliyetlerinin internette paylaşılmamasını sağlama sorumluluğu olduğunu vurguladı. İngiltere Adalet Bakan Yardımcısı Heidi Alexander da Musk'ın yorumlarını "tamamen haksız" ve "içler acısı" olarak niteledi.

Tesla, SpaceX ve X'in sahibi Musk'ın, İngiltere geneline yayılan aşırı sağcı şiddet olaylarına ilişkin sosyal medyada paylaşılan görüntülere ve İngiltere Başbakanı Keir Starmer'ın açıklamasına yaptığı yorumlar tepki çekmişti.

NE OLMUŞTU?

İngiltere'nin Southport kentinde 29 Temmuz'da 17 yaşındaki saldırgan, 3 çocuğun öldüğü, 8'i çocuk 10 kişinin yaralandığı bıçaklı saldırı gerçekleştirdi. Sosyal medyada yayılan spekülatif haberler sonucu Southport'taki aşırı sağcılar, polisle çatışarak Southport İslam Toplumu Camisi'ne taşlı saldırı düzenledi. Polis minibüsünü de ateşe veren aşırı sağcılar, 53 polis ve 3 polis köpeğinin yaralanmasına neden oldu, 5 kişi gözaltına alındı.

Aşırı sağcı şiddet olayları 2 Ağustos'ta Sunderland'e sıçradı. Masjid-e Anwaar-e Madinah Camisi'nin dışında toplanan aşırı sağcı kalabalık, polisle çatıştı ve polis karakolunu ateşe vermeye çalıştı. 3 polisin yaralandığı olaylarda 10 aşırı sağcı gözaltına alındı.

Sunderland'le aynı gün Hartlepool, Liverpool, Glasgow ve Dover'de de aşırı sağcılar, kent meydanlarında ve camilerin önlerinde toplandı. 3 Ağustos'ta ise Bristol, Hull, Blackpool, Stoke-on-Trent ve Blackburn gibi 20 İngiliz kentiyle Kuzey İrlanda'nın başkenti Belfast'ta aşırı sağcılar sokaklara indi. Bu kentlerde göçmenlere ait iş yerleri, camiler, polis araçları ve çevik kuvvet memurlarına saldıran 92 aşırı sağcı gözaltına alındı.

4 Ağustos'ta Weymouth, Middlesbrough ve Rotherham kentlerinde toplanan aşırı sağcılar, yine göçmenleri ve Müslüman toplumu hedef aldı. Rotherham'da sığınmacıların tutulduğu otelin önünde toplanan aşırı sağcılar, binaya taş ve sandalye gibi yabancı maddeler attı. Hull ve Stoke-on-Trent'te iki aşırı sağcının bıçaklandığı haberi olayların şiddetlenmesine neden oldu. Polis, bu haberlerin yalan olduğunu duyurdu. Blackpool ve Manchester'da eylemlerin sona ermesi çağrısı yapan polis, yeniden toplanmayı yasakladı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *