"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı bulutlu
15°
34,2505 %0.09
37,0850 %0.16
2.299.274 %-1.761
3.009,40 0,57
Ara
İşçi Haber Dünya NATO'dan Lübnan açıklaması: Gördüğümüz tırmanıştan endişe duyuyoruz

NATO'dan Lübnan açıklaması: Gördüğümüz tırmanıştan endişe duyuyoruz

NATO Genel Sekreterliğini Mark Rutte'ye devretmeye hazırlanan Jens Stoltenberg, Lübnan'daki gelişmelerle ilgili derin kaygılarını dile getirerek, müttefiklerin hem Gazze hem de Lübnan'da gerginliği azaltma ve siyasi çözüm bulma çabalarını desteklediklerini ifade etti.

Stoltenberg, Brüksel'deki NATO karargahında, Rutte'ye görevi devretmeden önce basına açıklamalarda bulundu. Lübnan'daki duruma ilişkin bir soruya yanıt veren Stoltenberg, "Tabii ki Lübnan'da olup biteni yakından takip ediyoruz ancak NATO'nun orada belirli bir rolü yok." dedi.

Bu bağlamda, "Bu nedenle elbette bir İttifak olarak, oradaki tüm ortaklarımızla temas halindeyiz. Elbette düşmanlıkların mümkün olan en kısa sürede sona ermesini umuyoruz. Orta Doğu'da ve Lübnan'da gördüğümüz tırmanıştan derin endişe duyuyoruz. Bu nedenle NATO müttefiklerinin hem Gazze'deki devam eden düşmanlıklara hem de Lübnan'daki duruma yönelik gerginliği azaltma ve siyasi bir çözüm bulma çabalarını destekliyoruz." ifadelerini kullandı.

LÜBNAN'DA SALDIRILAR SONUCU 1273 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

İsrail ordusu, 8 Ekim 2023'ten bu yana Hizbullah ile kontrollü çatışmalara devam ederken, 23 Eylül'de Lübnan'ın güney kentlerine, Bekaa ve Baalbek bölgelerine yüzlerce hava saldırısı gerçekleştirdi. Lübnan makamlarına göre, 17 Eylül'den bu yana Hizbullah’a ait iletişim cihazlarının hedef alınmasıyla birlikte, 104'ü çocuk ve 194'ü kadın olmak üzere toplam 1273 kişi hayatını kaybetti.

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, 27 Eylül'de Beyrut'a düzenlenen hava saldırılarında öldürüldü. Bu süreçte Hizbullah da, İsrail'e roket ve füzelerle karşılık verdi. İsrail tarafında ise çoğunlukla ordu üslerine yönelik bu saldırılarda büyük hasar bildirimi olmadı. 

İsrail bombardımanı nedeniyle ülkede yüz binlerce kişi yerinden olurken, güney bölgelerden başkent Beyrut ve kuzeye göç edenler artıyor. Ayrıca, Suriye'ye on binlerce kişinin göç ettiği bildiriliyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *