"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı az bulutlu
17°
34,2613 %0
36,9912 %-0.04
2.281.450 %-0.577
3.036,47 0,28
Ara
İşçi Haber Dünya NATO'dan Rusya'ya izin yok

NATO'dan Rusya'ya izin yok

NATO, Rusya'nın Almanya'ya askeri duruşunu dikte etmesine izin vermeyeceğini açıkladı.

Almanya Savunma Bakanı Christine Lambrecht pazar günü bir Rus saldırısını caydırmak için Litvanya merkezli Alman birliklerine yaptığı ziyarette, NATO'nun Rusya'nın güvenlik önerilerini tartışacağını, ancak Moskova'nın ittifakın askeri duruşunu dikte etmesine izin vermeyeceğini söyledi.

Cuma günü Moskova , Batı'ya, bir zamanlar Sovyetler Birliği'nin bir parçası olan Polonya ve Estonya, Letonya ve Litvanya'dan NATO taburlarının geri çekilmesini içeren bir talep listesi hazırladı.

Rusya ayrıca, NATO'nun Doğu Avrupa ve Ukrayna'daki herhangi bir askeri faaliyetten vazgeçeceğine dair yasal olarak bağlayıcı bir garanti ve Ukrayna'nın gelecekteki NATO üyeliği konusunda Rusya'nın etkili bir vetosu talep ediyor.

Güvenli bir caydırıcılık

Lambrecht, yurtdışındaki Alman birliklerine yaptığı ilk ziyaretinde Rukla'da gazetecilere yaptığı açıklamada, "Mevcut gerilimleri diplomatik düzeyde çözmemiz gerekiyor, ancak aynı zamanda güvenilir bir caydırıcılık sağlayarak da çözmeliyiz."

Moskova'nın 2014 yılında Ukrayna yarımadası Kırım'ı ilhak etmesinden üç yıl sonra konuşlandırılan muharebe birimleri, bir saldırıyı durdurmak ve ilave NATO birliklerinin cepheye ulaşması için zaman kazanmak için tasarlandı.

Ancak Rusya'nın NATO ortaklarına duruşlarını dikte etmesi olamaz ve bu, görüşmelerde (önümüzdeki hafta NATO konseyinde) çok net bir şekilde ortaya koyacağımız bir şey" diye ekledi.

Batı, Moskova'nın Ukrayna sınırındaki askeri birikimini artırması durumunda Rusya'ya sert ekonomik yaptırımlar tehdidinde bulundu. Moskova, yalnızca Kiev'in NATO ile giderek artan yakın ilişkilerinden kaynaklanan güvenliğine yönelik tehditlere yanıt verdiğini söylüyor.

Ukrayna'yı desteklemeliyiz

Pazar günü Lambrecht ile birlikte konuşan Litvanya Savunma Bakanı Arvydas Anusauskas, Rusya'yı ittifaka bir kama sokmaya çalışmakla suçladı ve NATO'nun Moskova'nın Avrupa'yı etki alanlarına bölmesine izin vermemesi gerektiğini söyledi.

Anusauskas, ne tür silahları kastettiğine dair ayrıntı vermeden, "Ölümcül silahların teslimi de dahil olmak üzere Ukrayna'yı her şekilde desteklememiz gerekiyor" dedi.

Lambrecht, Cumartesi günü Spiegel'in NATO'nun üst düzey generali Tod Wolters'ın ittifakın Polonya ve Baltık ülkelerindeki Bulgaristan ve Romanya'dakine benzer bir askeri varlık kurması gerektiğini önerdiği yönündeki bir raporu hakkında yorum yapmaktan kaçındı. 

Bu haber Reuters'den Türkçe'ye çevirilmiştir. Haberin İngilizcesini okumak için lütfen tıklayınız.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *