Netanyahu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda bu toplantıyı “Kardeşlik İttifakı” başlığıyla duyurdu. İsrail'de 150 binden fazla Dürzî yaşarken, bu topluluğun önemli bir nüfusu ise Suriye’nin güneyinde, Süveyda ilinde bulunuyor.
Suriye’nin Hadra kentindeki Dürzîler, bir video aracılığıyla İsrail’e bağlanmak istediklerini açıkladı. Aynı zamanda Suriye’deki altı Dürzî kasabasının İsrail’e katılma isteği dile getirildi. Ancak, Süveyda’da yaşayan 350 binden fazla Dürzî topluluğu, bu konuda net bir tavır sergilemedi.
Süveyda’daki Dürzîler, 2022’ye kadar Beşar Esad yönetimiyle uyumlu bir ilişki sürdürse de ekonomik sıkıntıların artmasıyla birlikte protestolara başladı. Bu gösteriler silahlı bir harekete dönüşmese de bölgedeki huzursuzluk dikkat çekiyor.
DÜRZİLER KİMDİR?
Dürzîlik, 11. yüzyılda ortaya çıkmış ve gnostik öğretilere dayanan tek tanrılı bir inanç sistemidir. Bu inanç sistemi, İslam, Hristiyanlık veya Yahudilik ile doğrudan bir bağlantıya sahip değil. Suriye, Lübnan ve İsrail'de yaşayan Dürzîler, farklı siyasi ve sosyal dinamiklerin etkisi altında bulunuyor.