Son yaşanan olaylarla birlikte ülkede, öğrencilere yönelik işlenen suçlar dikkat çekmeye başladı.
6-9 Mart'ta Nijerya'da gerçekleşen olayda çoğunluğu öğrenci 500'den fazla sivil, terör örgütleri ya da silahlı gruplarca kaçırıldı.
Borno, Kaduna, Benue ve Sokoto eyaletlerinde sivil yerleşim yerlerine bu dönemde düzenlenen saldırılarda birçok kişi hayatını kaybetti.
İLK SALDIRI, KADIN ve ÇOCUKLARA YÖNELİK GERÇEKLEŞTİRİLDİ
İlk saldırı 6-9 Mart'ta Boko Haram terör örgütü tarafından yapıldı.
Örgüt üyeleri, 6 Mart'ta Borno'da onlarca sivili kaçırdı. Kaçırılan sivillerin, mülteci kampında yaşayan ve odun toplamak için ormanlık alana giden kadın ve çocuklar olduğu belirtildi.
Hükümet, kaçırılanların sayısıyla ilgili açıklama yapmazken, Nijerya'da Daily Trust gazetesinin Birleşmiş Milletler Temsilcisi Muhammed Malik'e dayandırdığı haberinde kaçırılan kişi sayısının 200 olduğu ifade edildi.
Ayrıca Nijerya'da yaşanan başka bir olayda ise 7 Mart'ta kimliği belirsiz silahlı gruplarca ülkenin orta bölgesindeki Kaduna eyaletinde 187'si ilkokul ve 125'i ortaokul seviyesinde 312 öğrenci kaçırıldı. Kaçırılan öğrencilerden 25'i silahlı kişilerin elinden kaçmayı başararak geri döndü. Kalan 287 öğrenciden ise halen haber alınamıyor.
Yaşanan olaylarda alıkonulan kişiler arasında ayrıca öğretmenler de bulunuyor.
Nijerya'nın güneyindeki Benue eyaletinde silahlı kişilerce 8 Mart'ta bir yerleşim yerine düzenlenen saldırıda 16 kişi öldürüldü, en az 40 kişi de kaçırıldı.
Son saldırı ise 9 Mart'ta Sokoto eyaletinde yaşandı. Bir okula baskın düzenleyen silahlı kişiler, ilk belirlemelere göre 15 öğrenciyi kaçırdı. Saldırılar sonrası güvenlik güçleri, kaçırılanların kurtarılması için operasyon başlatırken, Afrika Birliği (AfB) yaşanan saldırıları kınayarak alıkonulan kişilerin serbest bırakılması çağrısı yaptı.
Yaşanan kaçırılma olayının ardından, kaçırılan çocukların aileleri de evlatlarının kurtarılması için hükümete adım atması talebinde bulundu.
OKULLARA KARŞI SALDIRI RİSKİ DEVAM EDİYOR
Nijerya, Nisan 2014'te Borno eyaletinin Chilbok bölgesindeki bir okuldan 276 kız öğrencinin kaçırılmasından 10 yıl sonra yaşanan saldırılarla tekrar sarsıldı.
Son yaşanan kaçırılma olaylarıyla birlikte ülkede güvenliğe yönelik endişeler arttı.
The Punch gazetesine açıklamada bulunan Nijerya'daki Güvenli Okulların Finansmanı Ulusal Koordinatörü Hajia Halima Iliya, yaptığı açıklamada, ülkedeki 14 eyalette okulların saldırı riski altında olduğunu aktardı.
Ayrıca, saldırıya uğrayan yerleşim yerleri ve öğrencilerin kaçırıldığı okulların kırsal, güvenliğin tam olarak sağlanmadığı bölgeler olduğuna dikkati çeken Iliya, okul bölgelerinde tedbirlerin acilen artırılması gerektiğini vurguladı.
SUÇ ÖRGÜTLERİNİN İNSAN KAYNAĞI TEMİN ETMESİ KOLAYLAŞIYOR
Nijerya, son zamanlarda ülkenin farklı bölgelerinde silahlı çetelerin yanı sıra Boko Haram ve DEAŞ'ın Batı Afrika kolu ISWAP terör örgütlerinin saldırılarıyla karşı karşıya kalıyor.
Nijerya, 2010'dan itibaren sesini duyurmaya başlayan Boko Haram örgütü ve son 10 yılda ülkenin kuzeyini boydan boya saran silahlı çetelerin etkisi altında kalıyor.
Ülkenin orta bölgesi otlak sıkıntısına bağlı yaşanan çoban-çiftçi çatışmalarına sahne olurken, petrol ve doğal gaz rezervlerinin olduğu güneyinde ise militanlar ve korsanlar güvenlik sorunu oluşturuyor.
Gerek bir önceki Muhammed Buhari liderliğindeki hükümet gerekse de Bola Ahmed Tinubu yönetimi güvenlik sorunlarına karşı çözüm yolları üretse de terör örgütleri ve silahlı çetelerin sivillere yönelik saldırıları, fidye için kaçırma olayları ve okullara saldırılara çözüm bulunamıyor.
Son saldırıların yaşandığı Borno, Kaduna ve Benue'den başka Zamfara, Plateau ve Niger en fazla saldırının yaşandığı yerler arasında geliyor.
Nijerya'da çok sayıda kayıt dışı silah bulunuyor. Ayrıca ülkenin coğrafi şartları da askeri operasyonları olumsuz etkiliyor. Ülkedeki yargı sistemindeki sorunlar ve yolsuzluklar da güvenlik sorununu artıran nedenler arasında yer alıyor.
Nüfusu 230 milyona yaklaşan Nijerya'da, gençlere istihdam sağlanamaması ve ekonomideki sorunlar suç örgütlerinin insan kaynağı temin etmesini kolaylaştırarak, suç örgütlerinin giderek büyümelerini ve etkinliklerini artırmalarını sağlıyor.
(Kaynak:AA)