Otomobil üreticileri Volkswagen ve Renault ve lastik üreticisi Nokian Tyres dahil olmak üzere birçok şirket, Cuma günü Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından üretim operasyonlarını durdurma veya değiştirme planlarını açıkladı .
Bu hafta başlarında işgalden sonra, Rus kuvvetleri cuma günü füzelerin Kiev'i dövdüğü ve yetkililerin hükümeti devirmeyi amaçlayan bir saldırıya hazır olduklarını söylediği için ilerlemelerini bastırdı.
Amerika Birleşik Devletleri Perşembe günü Rusya'ya karşı kapsamlı ihracat kısıtlamaları duyurdu ve ticari elektronik ve bilgisayarlardan yarı iletkenlere ve uçak parçalarına kadar küresel mal ihracatına erişimini zorladı. Bu, şirketleri üretim planlarını değiştirmeye veya alternatif tedarik hatları aramaya yönlendirebilir.
Küresel yarı iletken kıtlığı
İşgal, danışmanlık firmaları JD Power ve LMC Automotive'in 2022 küresel yeni otomobil satışları tahminlerini 400.000 araç azaltarak 85,8 milyon adede düşürmesinde bir faktör oldu. Otomobil endüstrisi, küresel yarı iletken kıtlığı nedeniyle zaten sıkı bir araç tedarikiyle uğraşıyordu.
LMC'nin küresel araç tahminleri başkanı Jeff Schuster şunları söyledi:
"Dünya genelinde zaten kısıtlı olan araç tedariki ve yüksek fiyatlar, Ukrayna'daki çatışmanın ciddiyetine ve süresine bağlı olarak ek baskı altında olacak. Yükselen petrol ve alüminyum fiyatları, envanter iyileşse bile tüketicilerin araç satın alma istekliliğini ve kabiliyetini büyük olasılıkla etkileyecektir. İkisi arasında tırmanan ihtilaf ve Rusya'ya yönelik yaptırımların yansımaları nedeniyle Ukrayna ve Rusya tahminlerinde önemli indirimler yaptık."
Wells Fargo analisti Colin Langan bir araştırma notunda, çatışmanın petrol fiyatlarını varil başına 100 doların üzerine çıkarabileceğini ve bunun Avrupalı ve Amerikalı tüketiciler üzerinde enflasyonist baskı yaratacağını söyledi. Tüketiciler yeni araçlar almak için etiket fiyatının üzerinde ödemeye istekli olsalar da, sürekli yüksek benzin fiyatları uzun vadeli toparlanmayı etkileyebilir, dedi.
Alman fabrikaları üretimi durduruyor
Alman Volkswagen, Ukrayna'da üretilen parçaların alınmasındaki gecikmenin ardından iki Alman fabrikasında üretimi birkaç günlüğüne durduracağını aktardı.
Fransız Renault, parça kıtlığından kaynaklanan lojistik darboğazlar nedeniyle önümüzdeki hafta Rusya'daki otomobil montaj fabrikalarındaki bazı operasyonları askıya alacağını söyledi. Tedarik zincirinin çatışmadan etkilenip etkilenmediğini belirtmedi, ancak bir sözcü eylemin Rusya ile komşu ülkeler arasında parçaların kamyonlarla taşındığı güçlendirilmiş sınırların bir sonucu olduğunu belirtti.
Otomobil üreticisi, Citibank'a göre temel kazançlarının %8'ini elde ettiği Rusya'ya en çok maruz kalan Batılı şirketler arasında yer alıyor.
Renault tarafından kontrol edilen Rus otomobil üreticisi Avtovaz, elektronik bileşenlerin sürekli olarak küresel kıtlığı nedeniyle Pazartesi günü Rusya'nın merkezindeki bir fabrikadaki bazı montaj hatlarını bir gün süreyle askıya alabileceğini söyledi. Avtovaz yaptığı açıklamada işgalden de bahsetmedi.
Finlandiyalı lastik üreticisi Nokian, işgalin ardından olası ek yaptırımlara hazırlanmak için bazı önemli ürün gruplarının üretimini Rusya'dan Finlandiya ve ABD'ye kaydırdığını söyledi.
KESİNTİYİ YÖNETMEK
Aptiv CEO'su Kevin Clark Perşembe günü yaptığı açıklamada, son birkaç ay içinde Amerikan otomobil parçası üreticisinin yüksek hacimli parçaları Ukrayna'dan daha düşük hacimli ürünler lehine değiştirdiğini "böylece aksaklıkları yönetmek için daha iyi konumlandık" dedi.
Ukrayna'da kablo demeti yapmak için yaklaşık 6.000 kişiyi istihdam eden Japon otomobil tedarikçisi Sumitomo Electric Industries, oradaki fabrikalarındaki operasyonları askıya aldığını ve müşterileriyle potansiyel olarak başka yerlerden tedarik ikame etme konusunda görüştüklerini söyledi.
Ford web sitesine göre, Ford Motor Co'nun , Rusya'da üç montaj fabrikası bulunan Ford Sollers'ta %50 ortak girişimi bulunuyor. Ford yaptığı açıklamada, durumla ilgili "derin endişe duyduğunu" ve işi üzerindeki "herhangi bir etkiyi gerçek zamanlı olarak yöneteceğini" belirtti.
ABD'li otomobil üreticisi ayrıca ticari yaptırımlarla ilgili herhangi bir yasaya uyacağını söyledi, ancak Sollers fabrikalarının etkilenip etkilenmediğini tartışmayı reddetti.
Fransız otomobil parçası üreticisi Valeo, şirket üzerindeki doğrudan etkinin minimum olduğunu söylerken, işgal endüstri üretim hacimlerini aşağı çekebilir ve enerji veya hammadde fiyatlarını artırabilir.
Otomobil üreticileri için, Ukrayna ihtilafının yarattığı tedarik zinciri endişelerinden biri, egzoz temizleme katalitik konvertörlerinde kullanılan paladyum, platin ve rodyum metallerine odaklanıyor.
Bu haber Reuters'den Türkçeye çevrilmiştir. İlgili haberin İngilizcesini okumak için tıklayın.