"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı bulutlu
15°
34,2551 %0.1
37,1232 %0.27
2.300.416 %-1.889
3.015,29 0,77
Ara
İşçi Haber Dünya Özbekistan ve Azerbaycan'dan tarihi anlaşma: İki ülke resmen müttefik oldu

Özbekistan ve Azerbaycan'dan tarihi anlaşma: İki ülke resmen müttefik oldu

Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, iki ülke arasındaki ilişkileri müttefiklik düzeyine taşıyan tarihi bir anlaşmaya imza attılar.

Aliyev, resmi ziyaret kapsamında Özbekistan’a geldi ve Taşkent’teki "Aksaray" Cumhurbaşkanlığı Karargahı’nda düzenlenen resmi törenle karşılandı. Törende iki ülkenin milli marşları çalındı, ardından cumhurbaşkanları baş başa görüşmeler gerçekleştirdi.

Özbekistan ve Azerbaycan Devletlerarası Yüksek Konseyi’nin ilk toplantısında stratejik ortaklık, çok taraflı işbirliğinin geliştirilmesi ve genişletilmesi gibi konular ele alındı. Mirziyoyev, Aliyev’in ziyaretini tarihi bir an olarak nitelendirdi ve "Özbekistan-Azerbaycan ilişkilerini en üst düzeye çıkarmayı başardık" dedi. Mirziyoyev, Devletlerarası Yüksek Konsey’in ilk toplantısının yapılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin 30. yıl dönümünün 2025'te kutlanacağını belirtti. Bu çerçevede, bir yıllık etkinlik programı, bakanlıklar arası diyalog ve işbirliği planı hazırlanması önerisinde bulundu. Ayrıca, üniversite rektörlerinin düzenli toplantıları için bir mekanizma kurulması ve ortak medya forumlarının düzenlenmesi önerildi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Özbekistan’ın dünya çapında siyasi nüfuzunun arttığını belirterek, Paris 2024 Yaz Olimpiyatları’nda Özbek sporcuların kazandığı tarihi başarılardan dolayı Özbek halkını tebrik etti. Aliyev, imzalanan anlaşma ile iki ülkenin resmen müttefik olduğunu vurgulayarak, "Bugün Taşkent’te ilişkilerimizin yeni kitabını yazıyoruz. İki bağımsız, güçlü, egemen devlet resmen müttefik oldu. Bu, dış politikada çok önemli bir adımdır ve bölgesel siyaseti etkileyecektir" dedi. Aliyev, ayrıca Orta Asya, Güney Kafkasya ve Hazar bölgelerinin tek bir jeopolitik bölgeye dönüştüğünü, bu süreçte Özbekistan ve Azerbaycan’ın etkin işbirliğinin önemli rol oynadığını ifade etti.

KARABAĞ'DA HAFİF SANAYİ TESİSİ KURULACAK

Aliyev, Özbekistan'ın Karabağ'da Hankendi şehrinde hafif sanayi tesisi kuracağını belirtti ve Özbek halkının kardeşlik desteğini her zaman hissettiklerini söyledi. Ekonomik ilişkilere de değinen Aliyev, Azerbaycan-Özbekistan Ortak Yatırım Fonu’nun sermayesinin artırılması gerektiğini belirtti ve iki ülkenin müttefik olarak omuz omuza ilerlemeye devam edeceğini vurguladı.

Toplantıda 2025 yılının Özbekistan ile Azerbaycan arasında ekonomik işbirliği yılı ilan edilmesi kararlaştırıldı. İkili ticaret hacminin artırılması, endüstriyel işbirliğinde yeni bir aşamaya geçilmesi, ulaşım, taşımacılık, enerji ve diğer altyapı projelerinin güçlendirilmesi gibi konularda mutabakat sağlandı. Ayrıca, uçuş sayılarının artırılması, kara ve hava taşımacılığı prosedürlerinin kolaylaştırılması, dijital çözümler getirilmesi ve bölgelerarası ilişkilerin geliştirilmesi üzerine kararlar alındı. 2025 yılı için bölgeler arası işbirliği planı kabul edilerek, bir sonraki bölgesel forumun Kokand şehrinde düzenlenmesi kararlaştırıldı.

Toplantının sonunda, Müttefiklik İlişkileri Anlaşması’nı imzalayan Mirziyoyev ve Aliyev, Özbekistan-Azerbaycan Devletlerarası Yüksek Konseyi ilk toplantısının kararını kabul ettiler. İki ülke arasında çeşitli alanlarda işbirliğine yönelik birçok anlaşma imzalandı, bu anlaşmaların zamanında ve kaliteli bir şekilde uygulanması amacıyla yol haritası hazırlanması kararlaştırıldı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *