Rafi Peer Tiyatro Atölyesi yönetmenlerinden Saadaan Peerzada , Pazar günü kutlanan Dünya Çocuk ve Genç Tiyatro Günü için Anadolu Ajansı'na konuştu
Şirket, Pakistan'da gösteri sanatlarının öncüsü olan Patrik Rafi Peer'in ölümünden sonra 1974 yılında Lahor'da kuruldu .Pakistanlı bir aile kukla sanatı ustası , tiyatro şirketinin İstanbul bölümünü yakında başlatarak Türkiye'deki izleyicileri eğlendirmeye hazır olduğunu söylüyor .
Peerzada, "Ailem bu ülkede 47 yılı aşkın bir süredir sanat ve kültür alanında çalışıyor ve şimdi diğer ülkelere açılma zamanı" dedi.
İş planının daha fazla ayrıntısına girmedi, ancak uluslararası turistlerin merkezi olan İstanbul'da çok fazla potansiyel olduğunu ve "Kardeş ülkemizde Pakistan'ın kukla ve tiyatro sanatını sergilemenin harika olacağını söyledi.
Ülkenin en eski ve en büyük kukla topluluğu olarak kabul edilen Rafi Peer Tiyatro Atölyesi, 1980'lerin başında karnavallar düzenlemeye başladı ve daha sonra dünyanın dört bir yanından yıldızların yerel izleyiciler için sahne aldığı festivaller düzenledi.
Peerzada, "Hedef kitlemiz her zaman çocuklar ve gençlerdi. Pakistan'da gösteri sanatlarının öncüleriyiz ve kırk yılda binlerce öğrenci yetiştirdik" diyen Peerzada, "Bunu ülkesi için yapmak babamızın vizyonuydu. ve bizler, tüm kardeşler, onun mirasını ileriye taşıdık."
FAIZAAN PEERZADA KUKLA MÜZESİ
Rafi Peer Kültür Merkezi'nde 2012 yılında ölen yedi kardeşten biri olan Faizan Peerzada'ya adanmış bir kukla müzesi de bulunuyor. Kendisi kuklacı ve tiyatro yönetmeniydi.
Peerzada, "Faizan 1982'de ABD'ye gitmek için Pakistan'dan ayrıldı, ancak iki yıl sonra geri gelip burada bir kukla gösterisi başlatmaya onu ikna ettim." Dedi.
"Girişimimize başladık ve bize bir gösteri için yer açan ilk Fransız kültür merkezi (Alliance Francaise) oldu. Çok uluslu bir şirket de bize sponsor oldu... o bizim şanlı zamanımızdı," diye hatırlıyor.
Okullarda, kolejlerde ve açık hava tiyatrolarında gösteriler düzenlediklerini ve Pakistan'da türünün tek örneği olan Dünya Gösteri Sanatları Festivali'ni başlattıklarını söyledi. Bugüne kadar 36 ülkeden 14 bin genç sanatçının kuklacılık, müzik, dans ve tiyatro takımlarından oluşan 87 Uluslararası Dünya Gösteri Sanatları Festivali düzenledik.
Ancak yıllar içinde Pakistan terörizmden zarar gördü ve Pakistan'daki sanat ve kültürel faaliyetleri olumsuz etkiledi. Diğerleri gibi Rafi Peer de operasyonlarını sınırladı.
Peerzada, "Çok uluslu şirketler belkemiğimizdi ve sanat ve kukla gösterilerine büyük yatırım yaptı." Dedi. "Hedef kitlemiz çocuklar olduğu için atıştırmalık gıda şirketleri bile bizimle çalışmak istedi... ama 12 yıl oldu ki bize sponsor olacak çok uluslu bir şirketimiz yok."
DİJİTAL KUKLA
Aile, hızlı tempolu dijital dünyada gündemde kalmak için dijital kuklacılık işine girişti ve daha geniş bir kitleyi çekmek için YouTube kanallarını başlattı .
40.000'in üzerinde abonesi bulunan Rafi Peer Theatre & Dance kanalı, şirketin dünya çapında düzenlediği performanslardan videolar yüklüyor.
Benzer şekilde, Rafi Peer Kids TV'nin 241.000 abonesi var. Hakkımızda bölümüne göre "eğitici televizyon programları geliştirmeyi ve üretmeyi" amaçlamaktadır.
"Dijital dünyaya geçmek zorunda kaldık... Ama yeni neslin bu sanatı canlı seyirci olarak izlemekten mahrum kalması beni üzüyor" dedi.
DEVLET DESTEĞİ
Peerzada ailesinin bir başka üyesi olan aktör Usman Peerzada , Pakistan'daki kuklacılara Hindistan'a kıyasla hükümet desteğinin eksikliğinden şikayet etti.
"Hindistan'da, Jaipur'daki Kathputli Nagar bölgesini kuklacılara adadılar. Kuklacılarımız bile onlarla akraba ve aynı dili konuşuyor. Ama burada biz bu sanatı yaşatan sadece bir aileyiz" dedi.
Usman, yine de Rafi Peer'in aile planlaması gibi konularda farkındalık yaratmak için hükümetle işbirliği yaptığını söyledi.
"Pencap hükümetiyle bir proje üzerinde çalışıyoruz... Eyalet genelinde insanları aile planlaması konusunda eğitmek için yılda 80 gösteri yapıyoruz" dedi. "Kuklacılık ve tiyatronun görkemli günlerinin çok yakında Pakistan'a geri döneceğinden umutluyuz."