"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı bulutlu
15°
34,2551 %0.1
37,1232 %0.27
2.300.416 %-1.889
3.015,29 0,77
Ara
İşçi Haber Dünya Paris Olimpiyatları'nda kriz: Fransız televizyonu Azerbaycan'ı küçümseyici sözlerle hedef aldı

Paris Olimpiyatları'nda kriz: Fransız televizyonu Azerbaycan'ı küçümseyici sözlerle hedef aldı

Olimpiyat açılış töreninde Fransız devlet kanalı France-2'nin sunucuları, Azerbaycan'ın toprak bütünlüğünü hedef alan açıklamalarda bulunmuştu.

Fransa, Azerbaycan'a yönelik yürüttüğü olumsuz kampanyalardan geri adım atmıyor ve Paris 2024 Yaz Olimpiyatları'nın açılışında yaşanan skandalın ardından sorumluluk almıyor. 

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı Basın Sözcüsü Ayhan Hacızade, Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin olayla ilgili özür dilediğini açıkladı. Komite, sunucuların açıklamalarının Azerbaycan'ın ilkeleri ve değerleriyle uyumsuz olduğunu belirtti.

Ancak Azerbaycan Dışişleri Basın Sözcüsü, sorumluluğun asıl olarak Fransa'ya ait olduğunu vurguladı. Hacızade, "Fransa'nın resmi devlet kanalında yayınlanan ve Olimpiyat oyunlarını siyasi bir zemine çekmeye hizmet eden bu taraflı görüşlerin, Azerbaycan'a karşı yürütülen iftira kampanyasının bir parçası olduğu ve buna bilerek izin verildiği kanaatindeyiz" dedi. Fransa'nın Olimpiyat oyunlarına ev sahipliği yaparak bu duruma göz yumduğunu belirtti ve Azerbaycan'ın Fransa'dan özür beklediğini ifade etti.

"AZERBAYCAN FRANSA'DAN ÖZÜR BEKLİYOR"

Azerbaycan'ın Almanya Büyükelçisi Nasimi Aghayev de Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin Azerbaycan'dan özür dilediği açıklamasını paylaştı. Aghayev, paylaşımında "Uluslararası Olimpiyat Komitesi, Paris 2024 Olimpiyatları'nın açılış töreni sırasında Fransa'nın ulusal televizyonundaki sunucuların yaptığı aşağılayıcı yorumlar nedeniyle Azerbaycan'dan özür diledi. Azerbaycan, Fransa'dan da özür bekliyor" dedi.

France-2'nin sunucuları, açılış töreninde Azerbaycan Olimpiyat takımını ekrana getirdiğinde, Azerbaycan'ı "Ermenistan ile toprak anlaşmazlıkları yaşayan bir Kafkas Cumhuriyeti" olarak tanımlamıştı. Gazeteci Laurent Delahousse, Azerbaycan'ın 30 yıl boyunca Ermenistan'ın işgali altında kalan toprakları kurtarmasından duyduğu rahatsızlığı dile getirerek, "İkinci Karabağ Zaferi'nin ardından Ermenistan'ın yas yılı yaşadığını" iddia etmişti.

Bu yorumlar Azerbaycan'da büyük bir tepkiye neden oldu. Bakü yönetimi, skandal açıklamalar nedeniyle Uluslararası Olimpiyat Komitesi'ne resmi şikayette bulundu.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *