"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı az bulutlu
17°
34,2613 %0
36,9912 %-0.04
2.281.450 %-0.577
3.036,47 0,28
Ara
İşçi Haber Dünya Petrol fiyatlarına omicron etkisi

Petrol fiyatlarına omicron etkisi

Omicron koronavirüs varyantının yayılmasıyla birlikte yeni kısıtlamaların yakıt talebini etkileyecek olması petrol fiyatlarını düşürdü.

Omicron koronavirüs varyantının artan vakaları, yeni kısıtlamaların yakıt talebini vurabileceğine dair korkuları artırdığından, petrol fiyatları cuma günü düşüş yaşadı ve piyasayı haftalık kayıp için rayına oturttu.

Brent ham petrol vadeli işlemleri 1.26 $ veya %1.6 düşüşle 1206 GMT'de 73.76 $'a gerilerken, ABD West Texas Intermediate (WTI) ham petrol vadeli işlemleri 1.23 $ veya %1.7 düşüşle varil başına 71.15 $'a geriledi. Brent ve WTI bu hafta %1.7 kayıpla karşı karşıya.

Danimarka Başbakanı'ndan uyarı

Danimarka, Güney Afrika ve İngiltere'de yeni Omicron vakalarının sayısı iki günde bir ikiye katlanıyor. Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen perşembe günü hükümetin yayılmasını sınırlamak için daha fazla frenleme uygulayabileceği konusunda uyardı. 

Amerika Birleşik Devletleri'nde, Omicron varyantının hızla yayılması, bazı şirketlerin işçileri tekrar ofislere alma planlarını durdurmasına neden oldu.

Vanda Insights enerji analisti Vandana Hari, "Yıl sonu tatil sezonunun yaklaşmasıyla birlikte dikkat mesajları ve kötüleşen bir COVID dalgasının uyarıları daha yüksek sesle çalmaya başlıyor ve piyasa duyarlılığını azaltıyor. Ham, önümüzdeki birkaç hafta boyunca tatil döneminin incelttiği işlemlerde ortalama etrafında çok fazla fiyat oynaklığına rağmen bir tutma modelinde kalabilir." dedi. 

Toplantı öne çekilebilir

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü, Rusya ve birlikte OPEC+ olarak bilinen müttefikleri, talep görünümündeki değişikliklerin günlük arza 400.000 varil ekleme planlarının gözden geçirilmesini gerektirmesi halinde, 4 Ocak'taki toplantılarından önce toplanabileceklerini söylediler.

Talebe Omicron'un tehditlerine rağmen, Goldman Sachs, cuma günü yeni varyantı ekleyerek onu 2022 yılında hit rekor seviyelere petrol tüketimini beklediğini ve 2023, hareketlilik veya petrol talebinin üzerinde sınırlı bir etkisi oldu belirtti.

Petrol fiyatları da iyileşen arzlar nedeniyle dördüncü çeyreğin başlarında çok yıllı en yüksek seviyelerinden geriledi.

Bu haber Reuters'den Türkçe'ye çevirilmiştir. Haberin İngilizcesini okumak için lütfen tıklayınız.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *